Belgische primeur: circulair fietspad in Antwerps havengebied

Naast voordelen op het gebied van waterabsorptie en weerstand, zorgt het hergebruik van gerecycleerde plastic ook voor een reductie van de CO2-uitstoot.

Trefwoorden: #antwerp, #circulair, #fiets, #port

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - De omschakeling naar een circulaire economie maakt deel uit van de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om in 2050 een klimaatneutrale haven te zijn. Onderdeel hiervan is het sluiten van kringlopen, zodat reststromen een tweede leven krijgen en worden hergebruikt of gerecycleerd.

Het nieuwe fietspad op de Zomerweg op Rechteroever is in totaal 800 meter lang en bestaat uit twee gedeelten met innovatieve toepassingen van het gebruik van hergebruikt en gerecycleerd plastic.

Het eerste deel van het fietspad, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf PlasticRoad, bestaat uit elementen die grotendeels zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. Dit 75 meter lange fietspad staat gelijk aan het hergebruik van ongeveer twee miljoen plastic koffiebekertjes.

Dit levert een reductie van 82% CO2-uitstoot op. Dankzij een buffermogelijkheid van 300 liter per vierkante meter, wordt het water vertraagd geïnfiltreerd en kunnen piekafvoeren worden afgevlakt en gespreid, wat de waterhuishouding ten goede komt.

Het overige deel van het fietspad bestaat uit een mengsel van asfalt en plastic afval, ontwikkeld door het Schotse bedrijf MacRebur. Het plastic wordt verpletterd tot kleine pellets, die 6% van het bitumen vervangen, een belangrijk onderdeel van asfalt.

Hierdoor zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en daalt de CO2-uitstoot. Tijdens de productie wordt het plastic gesmolten tot een kleverige substantie waardoor er geen microplastics achter worden gelaten. Dit stuk fietspad staat gelijk aan het hergebruik van 650.000 plastic flessen. De mix verbetert bovendien de weerstand tegen vervorming en verhoogt de stijfheid van het asfalt, waardoor het geschikter is voor zware belasting.

Deze innovatieve technieken zullen, in het kader van de verbetering en verduurzaming van de fietsinfrastructuur, op korte termijn verder worden uitgerold in het havengebied.

Port of Antwerp-Bruges is al een aantal jaren bezig om de mobiliteit in en rond de haven te verbeteren. Voor het woon-werkverkeer heeft de fiets daarin een grote rol. In dit havengebied ligt een uitgebreid netwerk van ruim 200 kilometer fietspaden. Om het aantal fietsers verder te doen stijgen, moet elk bedrijf veilig en comfortabel bereikbaar zijn.

Vorig jaar kondigde Port of Antwerp-Bruges aan dat het de komende 10 jaar ruim 40 miljoen investeert in verbetering van de fietsinfrastructuur in het havengebied. Dit project wordt deels gefinancierd met middelen uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ van de Vlaamse Regering.