Zevenjarig quantum-onderzoeksprogramma in EU

Qu-Test omvat 8 onderzoeks- en technologieorganisaties en 3 nationale meetinstituten om ontwikkelingen in de quantumtechnologie te stimuleren door middel van testen en experimenteren.

Trefwoorden: #onderzoek, #quantum, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het 10 jaar durende Europese Quantum Flagship-initiatief beschikt over 1 miljard euro voor de ontwikkeling van quantumtechnologie. De Europese Comissie heeft daartoe een projectoproep doen uitgaan voor Framework Partnership Agreements voor een netwerk van experimenteer- en testfaciliteiten in Europa.

Hiertoe hebben acht Europese onderzoeks- en technologieorganisaties en drie nationale meetinstituten hun krachten gebundeld onder de naam Qu-Test. Hierdoor ontstaat een betrouwbare toeleveringsketen waarin quantumapparatuur en -systemen onafhankelijk kunnen worden gekalibreerd, getest en geëvalueerd.

Daarnaast wil het netwerk bijdragen aan de ontwikkeling van technologische standaarden voor de sector. Er zijn nu nog geen uniforme parameters en meetprotocollen voor het karakteriseren en kalibreren van quantumapparaten.

Met Qu-Test wordt de eerste stap gezet naar algemene methoden, zodat toekomstige ontwikkelingen nauwkeurig kunnen worden vergeleken.

Elke partner in het netwerk heeft haar eigen unieke expertise, faciliteiten en kennis in huis om quantum-innovaties te testen en te valideren. Omdat deze elkaar aanvullen, kan het testen en experimenteren vanuit verschillende invalshoeken worden aangepakt.

De Qu-Test-partners hebben zich op basis van hun expertise georganiseerd in drie testbeds. Bij het Quantum Computing Testbed worden cryogene quantumapparaten, cryogene qubits zoals super- en halfgeleidende qubits, fotonische qubits en ionenvallen gemeten, gekarakteriseerd en gevalideerd.

Het Quantum Communication Testbed is in eerste instantie gericht op apparaten voor Quantum Key Distribution en Quantum Random Number Generation, omdat deze de basis vormen voor ultra-veilige quantumcommunicatie.

Het Quantum Sensing Testbed richt zich op benchmarking van sensing- en meetinstrumenten van Europese fabrikanten en valideert relevante use-cases voor de sector met behulp van quantumsensoren.

De testmogelijkheden worden uitgebreid met bijvoorbeeld de European Chips Act, die tot doel heeft een geavanceerd Europees chip-ecosysteem tot stand te brengen, inclusief ontwerp- en testcapaciteit voor de nieuwste chips.

TNO coördineert dit netwerk en levert bijdragen aan het Quantum Computing en het Quantum Sensing Testbed.