Amnovis lanceert koperen 3D-printdiensten

Dankzij een IP-licentieovereenkomst met de KU Leuven kan Amnovis een unieke koperen 3D printtechnologie commercieel toepassen. Met de nieuwe technologie kan het bedrijf koperen onderdelen bouwen met een hoge geleidbaarheid en sterkte.

Trefwoorden: #3D print, #Amnovis, #koper, #KU Leuven, #legering

Lees verder

Techniek

( Foto: Amnovis )

ENGINEERINGNET.BE - De nauwe samenwerking tussen Amnovis en de KU Leuven, meer bepaald de onderzoeksgroepen SeMPeR en Additive Manufacturing, omvat een IP-licentieovereenkomst met betrekking tot een unieke koper 3D-printing aanpak.

De opgebouwde knowhow tilt koper 3D printen naar een hoger niveau en laat de klanten profiteren van de voordelen van deze baanbrekende technologie.

Hun aanpak voor het 3D-printen van koper en koperlegeringen is gebouwd op een diepgaand begrip van het laser powder bed fusion proces (L-PBF). Om het gebruik van deze gerenommeerde en betrouwbare AM-technologie te maximaliseren, werden uitstekende laser-absorberende poeders ontwikkeld op basis van de KU Leuven-technologie om de hoge laserreflectie en snelle energiedissipatie van kopermateriaal te ondervangen.

Het gepatenteerde proces maakt het mogelijk om koperen onderdelen te maken in een breed, stabiel en betaalbaar procesvenster. Het maakt het mogelijk om onderdelen met volledige dichtheid te maken met een hoge geleidbaarheid en sterkte, in een specifieke, ongekende combinatie die is afgestemd op de toepassingsvereisten.

Het proces ondersteunt de mogelijkheid om complexe structuren met dunnen wanden, tot 200 micron, te vormen. Het brede verwerkingsvenster van deze technologie, zorgt voor een herhaalbare en reproduceerbare bouwkwaliteit.

De materiaaldichtheid bedraagt meer dan 99%, terwijl het geprinte materiaal een verbeterd elektrisch en warmtegeleidingsvermogen heeft. Bij het printen van CuCr1Zr-materiaal kan de elektrische geleidbaarheid worden aangepast tot 90% IACS en de thermische geleidbaarheid tot 360 W/(m-K), terwijl een vloeigrens van meer dan 500 MPa en een treksterkte van meer dan 600 MPa kan worden bereikt, gecombineerd met een rek van 30%.

De gepatenteerde laser-absorberende poeders bieden een uitstekende vloeibaarheid en oxidatieweerstand. Daardoor verminderen de koper- en koperlegeringspoeders de poederveroudering, verbeteren ze de herbruikbaarheid en verlengen ze de houdbaarheid.

De oxidatiebestendige poeders zorgen ook voor slechts een verwaarloosbare hoeveelheid zuurstof in het uiteindelijke onderdeel, waardoor sterktevermindering na warmtebehandeling wordt voorkomen.