Imec ondertekent samenwerking met nieuwe Japanse chipproducent

Onderzoekscentrum imec en Rapidus, een recent opgericht Japans halfgeleiderbedrijf, hebben een Memorandum of Cooperation (MoC) ondertekend om langdurig samen te werken aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie chips.

Trefwoorden: #chips, #halfgeleider, #imec, #Japan

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Het MoC wordt bekrachtigd door de Vlaamse Regering en door METI, het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie, die hiermee hun engagement onderschrijven om de samenwerking tussen Japan en Vlaanderen verder te versterken.

De toepassingen van de toekomst in onder meer de telecom, mobiliteit en geneeskunde zijn afhankelijk van geavanceerde chips die enorme hoeveelheden data snel en energie-efficiënt kunnen verwerken.

Naarmate de technologienodes kleiner worden (van 5 nanometer-nodes naar 3 nanometer en vervolgens naar 2 nanometer en kleiner), wordt het een steeds grotere technologische uitdaging om zulke state-of-the-art chips te fabriceren.

Daardoor bleven er steeds minder chipproducenten over in de nanometerwedloop, met een concentratie van de geavanceerde chipproductie in een kleine regio tot gevolg; en alle risico’s van dien.

Daar komt nu verandering in. Het recent opgerichte Japanse microchipbedrijf Rapidus wil in de tweede helft van dit decennium starten met de productie van de allernieuwste chips in Japan, krachtige chips van de 2-nanometer technologiegeneratie.

In een Memorandum of Cooperation drukt imec de intentie uit om het bedrijf te helpen bij het implementeren van state-of-the-art technologie die nodig is om massaproductie van deze chips mogelijk te maken.

Beide partijen zullen ook samenwerken met het Leading-edge Semiconductor Technology Center (LSTC), een Japans initiatief voor onderzoek en ontwikkeling naar nog krachtigere chiptechnologieën dat momenteel in oprichting is.