Airbus onthult nu ook emissievrije motor op waterstof

In navolging op de aankondiging van Rolls Royce, gaat Airbus ook een brandstofcelmotor op waterstof ontwikkelen, omdat dit voortstuwingssysteem beschouwd wordt als één van de mogelijke oplossingen om zijn emissievrije vliegtuigen uit te rusten.

Trefwoorden: #aandrijving, #Airbus, #motor, #vliegtuig, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: © Airbus SAS 2022 photo by Hervé Gousse )

ENGINEERINGNET.BE - Airbus zal tegen het midden van het decennium starten met grond- en vluchttesten van deze brandstofcelmotorarchitectuur aan boord van zijn ZEROe-demonstratievliegtuig. Het A380 MSN1 testvliegtuig wordt momenteel aangepast om vloeibare waterstoftanks en de bijbehorende distributiesystemen te vervoeren.

Glenn Llewellyn, VP Zero-Emission Aircraft, Airbus; "Dergelijke randstofcellen zijn een mogelijke oplossing om ons te helpen onze emissievrije ambitie te verwezenlijken. We zijn gefocust op het ontwikkelen en testen van deze technologie om te onderzoeken of het haalbaar is om in 2035 een emissievrij vliegtuig in gebruik te nemen."

De vliegtuigconstructeur identificeerde waterstof als één van de meest veelbelovende alternatieven voor het aandrijven van een emissievrij vliegtuig, omdat het geen kooldioxide uitstoot wanneer het wordt opgewekt uit hernieuwbare energie en met water als bijproduct.

Er zijn twee manieren waarop waterstof hierbij kan gebruikt worden als energiebron, ofwel via waterstofverbranding in een gasturbine, ofwel door met brandstofcellen waterstof om te zetten in elektriciteit om een ​​propellermotor aan te drijven.

Een waterstofgasturbine kan ook gekoppeld worden aan brandstofcellen in plaats van batterijen in een hybride-elektrische architectuur. Waterstofbrandstofcellen verhogen hun vermogen, waardoor schaalbaarheid mogelijk wordt.

Lees ook: Wereldprimeur: Rolls-Royce en easyJet testen vliegtuigmotor op waterstof