Ontwikkeling luchtverkeersleidingssystemen voor drones

Op 1 januari 2023 geldt nieuwe Europese regelgeving vluchten met autonome drones toelaat binnen zichtbaarheid. De Belgische start-up Unifly bouwt hiervoor luchtverkeersleidingssystemen.

Trefwoorden: #drone, #luchtverkeer, #Unifly

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belspo )

ENGINEERINGNET.BE - Als softwareontwikkelaar bouwt Unifly, dat in 2015 werd opgericht en haar hoofdzetel in Antwerpen heeft, platformen waarmee ook vluchten van drones kunnen worden gecontroleerd en opgevolgd.

Zulke platformen zijn essentieel om dronevluchten aan de geldende regels in het luchtruim te laten voldoen, en om zo de onbemande en op afstand bestuurde luchtvaartuigen daarin op een veilige manier te integreren.

De nieuwe Europese reglementering van dronevluchten gaat ook gelden in sommige landen buiten de EU, zoals Noorwegen en Groot-Brittannië. Dit alles moet een kickstart geven aan al wie actief is op de dronemarkt, of daarop activiteiten ambieert. Een markt met een wereldwijde waarde geraamd op 130 miljard dollar.

Om drones veilig rond te laten vliegen en om andere gebruikers van het luchtruim niet te hinderen, zijn nieuwe luchtverkeersleidingssystemen nodig. Systemen waarin vluchten van zowel onbemande luchtvaartuigen als bemande vliegtuigen kunnen worden gecontroleerd en opgevolgd.

CEO Andres Van Swalm: ‘Een cruciaal verschil is hoe luchtvaartuigen worden bestuurd. Bij een lijnvliegtuig, een sportvliegtuigje of een reddingshelikopter is dit beperkt tot één piloot of een klein team. Maar een drone-operator kan hele zwermen aansturen. Daarom is het samenbrengen van beide categorieën in één systeem complex.'

'Zo’n luchtverkeersleidingssysteem is essentieel, want zonder kunnen drones niet veilig in groten getale en in hoge mate geautomatiseerd vliegen. En dit is juist wat drones zo veel potentieel geeft.’

Unifly heeft momenteel vestigingen in België en de VS. Van Swalm vervolgt: ‘We hebben samenwerkingen lopen met zeven luchtverkeersleidingen, waaronder die van België, Canada, Duitsland, Spanje en Bulgarije.

De haven van Antwerpen en het Neom-project, waarin Saoedi-Arabië een nieuwe ultramoderne smart city aan het bouwen is, vervolledigen het lijstje. Ook private spelers hebben nood aan een luchtverkeersleidingssysteem waarin drones zijn geïntegreerd.’