Primeur: revolutionaire Carbstone-technologie gebruikt in renovatieproject

Aannemer Vanhout (uit de Besix groep) renoveert momenteel een kantoorgebouw voor Cofinimmo in Mechelen en gebruikt daarbij innovatieve bouwblokken ontworpen door de Belgische bedrijven Orbix en Masterbloc.

Trefwoorden: #beton, #bouw, #CO2, #renovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Orbix )

ENGINEERINGNET.BE - Na jaren onderzoek en labowerk zijn de eerste circulaire bouwblokken, met CO2 als bindmiddel in plaats van cement, zijn een feit het resultaat.

Het zerowastebedrijf Orbix uit Genk en bouwmaterialenproducent Masterbloc in Maasmechelen slaagden erin om de Carbstone-technologie te industrialiseren. En daarmee reiken ze tal van sectoren een toekomstgericht alternatief aan voor de klassieke betonsteen.

Het nieuwe productieproces heeft drie voordelen. Het creëert extra waarde van restproducten, elimineert CO2 en maakt het gebruik van cement overbodig.

In het proces wordt CO2 als binder gebruikt in plaats van cement, waardoor CO2 permanent wordt opgeslagen, ook wanneer de blokken achteraf worden kapotgemaakt.

De blokken, die afvalproducten van secundaire grondstoffen (zoals metaalslakken) bevatten, nemen CO2 niet alleen op tijdens de productie, ze halen ook zelf CO2 uit de lucht en houden het vast.

De nieuwe blokken zijn bovendien even sterk en vormvast als de klassieke stenen.