Gespecialiseerde immuuncellen voor nieuwe therapieën tegen kanker

Nederlandse wetenschappers ontdekten hoe gespecialiseerde immuuncellen 'onzichtbare' tumoren kunnen opsporen en verwijderen, wat kan leiden tot nieuwe therapieën tegen kanker.

Trefwoorden: #behandeling, #cellen, #immuun, #kanker

Lees verder

research

( Foto: lightwise - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het opsporen van abnormale cellen in het menselijk lichaam is normaal gesproken een taak van T-cellen, witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Deze cellen kunnen vele soorten afwijkingen herkennen, zoals infecties met virussen en bacteriën.

Maar het immuunsysteem heeft soms moeite om kankercellen op te sporen. Deze kwaadaardige cellen worden alleen herkend door T-cellen als er een specifieke molecuul aan verbonden is. Om te ontsnappen aan het immuunsysteem, missen sommige kankercellen dit molecuul, waardoor ze ‘onzichtbaar’ worden voor conventionele T-cellen.  

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Antoni van Leeuwenhoek zagen een vreemd fenomeen: sommige patiënten met ‘onzichtbare’ tumoren reageren zeer goed op immuuntherapie tegen kanker.

Bij deze therapieën wordt met name de activiteit van T-cellen aangewakkerd of versterkt door antistoffen. 'Maar bij deze vormen van kanker ontbreken de moleculen die T-cellen in staat stellen om ze te herkennen. We begrepen daarom niet waarom de patiënten zo goed op de behandeling reageerden', aldus Noël de Miranda, leider van de onderzoeksgroep Cancer Immunogenomics van het LUMC.

Nader onderzoek van cellen van patiënten die zijn behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis wijst uit dat zogenoemde γδ T-cellen, een minder bekend, gespecialiseerd type immuuncel, in staat zijn om kankercellen te detecteren die onzichtbaar zijn voor conventionele T-cellen. 

De Miranda: 'Dit laat zien dat ons immuunsysteem een soort back-up heeft: een tweede verdedigingslinie. Onze bevindingen kunnen uiteindelijk leiden tot nieuwe behandelingen van ‘onzichtbare’ tumoren met dit type T-cellen.'

'We beginnen pas net met het ontsluiten van het potentieel van γδ T-cellen voor de ontwikkeling van nieuwe immuuntherapieën voor kanker', zegt Emile Voest, hoogleraar medische oncologie, groepsleider in het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek en onderzoeker bij Oncode.

'We begrijpen nu beter hoe deze immuuncellen werken tegen tumoren in kankerpatiënten en hoe we daar gebruik van kunnen maken bij het ontwikkelen van nieuwe immuuntherapieën.'

Het onderzoek wordt gefinancierd door Oncode en de European Research Council.