Europese primeur: UZ Gent gebruikt volledig gerecycleerde containers

Sinds kort is het UZ Gent voor de inzameling van risicohoudend medisch afval (RMA) overgestapt naar containers die vervaardigd zijn uit 100% gerecycleerde kunststoffen. Zo besparen ze jaarlijks zo’n 82.500 kg CO2.

Trefwoorden: #afval, #container, #medisch, #recycleren, #UZ Gent

Lees verder

Nieuws

( Foto: UZ Gent )

ENGINEERINGNET.BE - Elk ziekenhuis werkt voor de inzameling en het transport van RMA met speciale dozen en containers.

Het UZ Gent gebruikt jaarlijks 7.000 dozen voor droog medisch afval zonder scherpe randen en 55.000 containers voor ander medisch afval zoals laboratoriumafval, bloed en anatomisch afval. Om besmettingsgevaar te voorkomen, wordt het afval samen met de dozen en containers verbrand bij een door OVAM vergunde verwerker.

Duurzaamheidscoördinator Evelien Kieckens: ‘Door de strikte verwerking van het afval kunnen we de containers niet opnieuw gebruiken. Om onze voetafdruk toch te verkleinen, hebben we ervoor gekozen om de containers zo duurzaam mogelijk te laten produceren.’

Het recyclagebedrijf Vanheede Environment Group ontwikkelde een nieuw type container dat volledig vervaardigd is uit gerecycleerde kunststoffen. De nieuwe containers stoten 18% of 82.500 kg minder CO2 uit in de volledige cyclus dat het RMA aflegt.

De nieuwe container is UN-gecertificeerd en voldoet aan de strengste kwaliteits- en veiligheidsnormen die gelden voor een medische container.