Coca-Cola Europacific Partners investeert in hergebruik CO2

De Universiteit Twente krijgt samen met een Spaanse universiteit, een investering van Coca-Cola om hun onderzoek naar CO2 om te zetten in nuttige producten voor de toeleveringsketen.

Trefwoorden: #afvangen, #CO2

Lees verder

Nieuws

( Foto: UTwente - Kim Hovestad )

ENGINEERINGNET.BE - CCEP Ventures (CCEPV), de innovatie- en investeringstak van Coca-Cola Europacific Partners kondigt twee nieuwe samenwerkingen aan met Europese onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente en de Universitat Rovira i Virgili in Tarragona, Spanje.

Via deze projecten onderzoeken de wetenschappers hoe opgevangen CO2 omgezet wordt in nuttige producten voor de toeleveringsketen. Denk daarbij aan verpakkingsmateriaal en suiker. Of om de frisdranken van CCEP te voorzien van koolzuur, of synthetische brandstoffen om fabrieken van stroom te voorzien.

De onderzoeken richten zich op de ontwikkeling van een nieuwe technologie die op productielocaties kan worden gebruikt. Prof. dr. ir. Gerrit Brem van UTwente: “Onze focus is het ontwikkelen van een nieuwe reactor voor het afvangen van CO2 uit de buitenlucht."

De samenwerkingen met de universiteiten maken deel uit van de inspanningen van CCEPV om innovatieve oplossingen te vinden, te financieren en te bevorderen. Het doel van CCEP is het bereiken van de net zero-ambitie voor 2040.

In 2020 kondigde CCEPV een samenwerking aan met het Nederlandse CuRe Technology, een recyclingstartup die als doel heeft om een nieuwe levensloop te bieden voor moeilijk te recyclen plastic polyesterafval.

Daarnaast startte CCEPV in 2022 een samenwerking met de Peidong Yang Research Group aan de Universiteit van Californië in Berkeley om schaalbare methoden te ontwikkelen om CO2 om te zetten in suiker.

CCEPV blijft actief zoeken naar verdere samenwerkingsmogelijkheden die bijdragen aan een vermindering van 30% van de absolute uitstoot van broeikasgassen in de waardeketen van CCEP in 2030.