Samenwerking grootste chipfabrikanten maakt chipproductie duurzamer

Onderzoekscentrum imec gaat actief samenwerken met GlobalFoundries, Samsung Electronics en TSMC om een duurzamere productie van computerchips mogelijk te maken. De samenwerking past binnen imec's duurzaamheidsprogramma.

Trefwoorden: #chip, #duurzaam, #imec, #productie

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De bezorgdheid over de opwarming van de aarde (en de gevolgen ervan) neemt snel toe.

Ook technologiebedrijven zijn zich bewust van het probleem; velen hebben de ambitie uitgesproken om zowel hun toeleveringsketen als hun producten versneld koolstofneutraal te maken.

Studies hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat bijna 75% van de CO2-uitstoot van mobiele toestellen (zoals smartphones, laptops en tablets) kan worden toegewezen aan de productie ervan. En de productie van de chips neemt daarvan bijna de helft voor haar rekening.

Imec is het enige onderzoekscentrum ter wereld dat het volledige ecosysteem van chipfabrikanten, chipdesigners en toestelbouwers samenbrengt om de nieuwste computerchips te ontwikkelen.

Dat resulteert op zijn beurt in unieke inzichten, voor elk van de stappen die doorlopen moeten worden om die chips te bouwen.

Daardoor is het ideaal geplaatst om de chipindustrie beter te informeren over de milieu-impact van de keuzes die gemaakt worden tijdens de ontwerpfase van de volgende generaties microchips.

Deze samenwerking past binnen het ‘Sustainable Semiconductor Technologies & Systems’ (SSTS) duurzaamheidsprogramma dat in 2021 door imec boven de doopvont werd gehouden, en dat de hele waardeketen van de globale chipindustrie samenbrengt om de ecologische voetafdruk ervan te verminderen.