Samenwerking Cordeel en Grounds Up geeft koffieafval nieuw leven

Cordeel Group participeert in Grounds Up, een innovatieve start-up die zich richt op het verwerken van koffieafval tot waardevolle, circulaire grondstoffen, halffabricaten en afgewerkte producten voor verschillende industrieën en toepassingen.

Trefwoorden: #afval, #circulair, #composiet, #Cordeel

Lees verder

Techniek

( Foto: Grounds Up )

ENGINEERINGNET.BE - Koffie is één van de meest waardevolle handelsproducten ter wereld.  Het zwarte goud speelt een belangrijke rol in de economie en biedt werkgelegenheid aan miljoenen mensen wereldwijd.

Slechts 1% van de gezette koffie wordt ook daadwerkelijk gebruikt, waardoor er jaarlijks 67.000 ton koffiedik als afval eindigt. De milieu-impact van dit afval is aanzienlijk. De verwerking van één kilogram koffiedik genereert 775 gram CO2-uitstoot. In België alleen al zorgt deze afvalberg dus voor een schokkende 52.000 ton CO2-uitstoot per jaar.

Het koffieafval wordt na inzameling gedecontamineerd en gedroogd met behulp van de energiezuinige microgolftechnologie van MEAM, waardoor een stabiele grondstof ontstaat.

Dit gedroogde gruis wordt geëxtraheerd om twee nieuwe grondstoffen te creëren: koffieolie en koffieperskoek, die op hun beurt dienen als grondstof voor de halffabricaten en/of eindproducten van Grounds Up.

Om tot een koffie bio-composiet te komen, wordt de koffieperskoek gemengd met een biopolymeer op basis van suikerzetmeel. Het resulterende materiaal wordt vervolgens gespoten in de gewenste vorm.

Zo kan koffieafval als grondstof ingezet worden binnen heel wat toepassingen zoals bouwmaterialen, kunststoffen, cosmetica, voeding, waterzuivering, kaarswas, meststof, pesticides, biofuels, substraten, ...

Erik groes, bestuurder Cordeel Group: “Met onze steun kunnen we Grounds Up helpen bij het ontwikkelen en opschalen van hun innovaties. Onze expertise en omkadering, ook binnen R&D, zal hen toelaten de meest geschikte toepassingen te vinden.”