Ontwikkeling nieuwe technologie voor draadloze communicatie

De Nederlandse TUEindhoven en NXP Semiconductors ontwikkelen een nieuwe, grensverleggende generatie technologie voor draadloze communicatie, op frequenties boven 300 GHz.

Trefwoorden: #chips, #communicatie, #draadloos, #NXP, #TU Eindhoven

Lees verder

Nieuws

( Foto: fotowerkt.nl )

ENGINEERINGNET.BE - Beide partijen gaan via een nieuwe routekaart kennis, data, de benodigde medewerkers en studenten beschikbaar stellen om zo in de toekomst de snelheid, efficiëntie en stabiliteit van informatieoverdracht grote stappen vooruit te helpen.

Vanuit TU Eindhoven is het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut betrokken. Wetenschappers van het instituut gaan samen met specialisten van NXP onder meer onderzoek doen naar halfgeleidertechnologie die aanzienlijk hogere bandbreedtes mogelijk maakt dan nu gebruikelijk zijn.

Het doel is om communicatie op hoge frequenties, boven de 300 GHz, te bewerkstelligen. Dat is nu nog lastig omdat de prestaties van huidige technologieën voor deze frequenties erg beperkt zijn.

Nieuwe technologie voor draadloze communicatie geeft eindeloos meer mogelijkheden in een samenleving die zich steeds meer toespitst op stekkerloze toepassingen.

Denk aan Internet of Things-apparaten, augmented- en virtual reality, en applicaties in de medische- of mobiliteitssector, zoals het vervangen van bedradingen in vliegtuigen door draadloze verbindingen.

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van TU Eindhoven: “TU/e staat bekend om haar baanbrekend werk op het vlak van draadloze communicatie, een terrein dat essentieel is voor de strategische soevereiniteit van Nederland en Europa. NXP is daarbij sinds vele jaren een belangrijke partner. De samenwerking tussen TU/e en NXP zal nu verder geïntensiveerd worden.”

Het is niet het eerste partnerschap tussen TU Eindhoven en NXP: de twee partijen werken al jaren succesvol samen aan slimmere, veiligere en schonere mobiliteitssystemen.