SpectronRx opent eerste Europese vestiging bij SCK CEN

Het Amerikaanse SpectronRx opent zijn eerste Europese radiolabelingfaciliteit voor medische radio-isotopen. Die faciliteit komt op het terrein van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol.

Trefwoorden: #actinium, #kanker, #onderzoek, #SCK CEN

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - SpectronRx speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling en productie van radiofarmaca voor de behandeling van kanker.

Het bedrijf heeft ook de capaciteit om klinische proeven uit te voeren en kreeg pas vorig jaar de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn levensreddende radiofarmaca naar Europa te exporteren.

John Zehner, CEO van SpectronRx: "De goedkeuring van EMA was een belangrijke stap in onze ambitie om de broodnodige diagnostische en therapeutische radiofarmaca ook in Europa te leveren. Medische radio-istopen zijn op veel plaatsen schaars, terwijl Europese patiënten verdienen om er toegang toe te hebben.”

Het bedrijf investeert nu om voet op Europese bodem te krijgen en in zijn zoektocht naar een uitvalsbasis werd voor het domein van SCK CEN gekozen.

Beide organisaties hebben onlangs hun samenwerking officieel gemaakt door een MoU te ondertekenen. Daarin is overeengekomen dat SpectronRx state-of-the-art apparatuur en een kwaliteitssysteem met GMP-gekwalificeerde procedures zal aanleveren, terwijl SCK CEN de nodige mankracht zal inzetten om de ontwikkelingsdoelstellingen te halen. 

De gloednieuwe faciliteit zal tegen 2024 operationeel zijn en zich richten op de labeling van radiofarmaca aan de therapeutische actinium-225.