Nieuw lab voor elektronenmicroscopie ingehuldigd

De Nederlandse TU Eindhoven opende onlangs een nieuw laboratorium voor elektronenmicroscopie, met de meest geavanceerde microscopen zoals de Glacios CryoTEM van Thermo Fisher Scientific.

Trefwoorden: #elektronen, #microscopie, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe lab biedt wetenschappers een ongeëvenaarde resolutie doordat de elektronenmicroscopen tot tien miljoen keer vergroten en maakt snelle visualisatie mogelijk van complexe moleculen in hun natuurlijke omgeving.

De bestudeerde monsters worden binnen een milliseconde bevroren tot 183 graden onder nul, waarna ze in hun bevroren natuurlijke staat kunnen worden bekeken. Daarmee krijgen wetenschappers een momentopname van de processen die zich op moleculair niveau afspelen.

De microscopen en de bijbehorende reconstructiecomputers creëren bovendien 3D-beelden. Deze 3D-beelden zijn cruciaal voor een beter begrip van onder meer complexe eiwitten en hun werking.

Onderzoekers gaan het nieuwe lab gebruiken om nieuwe moleculen, materialen en processen te helpen ontwerpen, ontwikkelen en begrijpen, voor toepassingen in gezondheid, geneeskunde, de energietransitie en duurzaamheid.

Het lab zal worden gebruikt door wetenschappers van TU Eindhoven en door academische partners en industriële partijen.

Tijdens het openingssymposium tekenden TU Eindhoven en Thermo Fisher een overeenkomst om hun bestaande onderzoekssamenwerking uit te breiden en samenwerking op alle wetenschapsgebieden van TU Eindhoven mogelijk te maken.

Belangrijkste doel is om elektronenmicroscopie nog beter en sneller te maken. De partners zullen kennis uitwisselen en zijn van plan om nieuwe toepassingen in life sciences te ontwikkelen, onder meer op gebied van de analyse van eiwitstructuren en de ontwikkeling van nanogeneeskunde.

Ook willen ze de verwerkingscapaciteit verhogen voor analyses van nanodeeltjes-topologie, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van nanomedicijnen.

Het nieuwe lab werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van DAF Trucks, ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van TU Eindhoven.