VIB ontving eerste revolutionaire beeldvormende cell sorter

De BD Biosciences FACSDiscover S8 Cell Sorter met BD CellView beeldtechnologie kan cellen in realtime sorteren door beeldanalyse, wat nieuwe kansen biedt voor wetenschappelijke verkenning en ontdekking voor VIB en academische onderzoekers.

Trefwoorden: #bloed, #cellen, #flowcytometrie, #onderzoek, #techniek, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Flowcytometrie is een veelgebruikte techniek in verschillende onderzoeksgebieden zoals immunologie, klinische diagnostiek, kankeronderzoek, plantkunde, en microbiologie.

De technologie werd ontwikkeld in de jaren 70 en is door de jaren heen steeds geavanceerder geworden. Het wordt vaak gebruikt om complexe celsamenstellingen, zoals bloed of tumorfragmenten, te analyseren.

De techniek laat ook toe om verschillende celtypen te sorteren en prioriteren. Na sortering kunnen onderzoekers de cellen gedetailleerder bestuderen en hun functies ontrafelen.

BD Biosciences ontwikkelde een innovatieve technologie, die beeldvorming en spectrale sortering combineert. Met dit geavanceerde apparaat kunnen wetenschappers cellen visualiseren en analyseren, maar tegelijk ook sorteren op basis van die afbeelding.

En dit met een verbazingwekkende snelheid van maximaal 15.000 beelden per seconde. Deze vooruitgang schept nieuwe mogelijkheden en helpt onderzoekers om dieper in te gaan op celanalyse en onderzoek.

De VIB Flow Core bij het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek was betrokken bij het testen van het prototype, samen met een selecte groep van instituten over de hele wereld.

Het team van Gert Van Isterdael en verschillende VIB-onderzoekslaboratoria hebben het apparaat uitgebreid getest in de afgelopen drie jaar.

Bekijk een illustratieve video van deze technologie: