• 22/05/2012

Eltec Ex-repairshop gecertificeerd op basis nieuwe norm

Eltec als eerste Ex-repairshop door AIB-Vinçotte gecertificeerd op basis nieuwe norm.

Lees verder

Productnieuws

Op wereldvlak bestaan er verschillende certificeringsregelingen voor het op de markt brengen van explosieveilig materieel en het veilig installeren en onderhouden.

Internationaal opererende bedrijven en constructeurs hebben belang bij een globale erkenning. Onder impuls van het internationaal elektrotechnisch normalisatie-instituut IEC is zo’n systeem in de maak. Opvallend is de vereiste certificering voor bedrijven en personen die de installaties ontwerpen, aanleggen, onderhouden, beheren, inspecteren en herstellen.

Het nieuwe, wereldwijde systeem voor certificering, het zogenaamde “IECEx-sheme”, is nog in volle evolutie. De bepalingen zijn vergelijkbaar met de Europese ATEX-richtlijnen voor explosiegevaarlijke omgevingen die in alle Europese lidstaten omgezet zijn, maar er zijn ook opvallende verschillen.

Zo bestaat de nieuwe regeling uit een aantal modules, gaande van de basisprincipes rond explosieveiligheid, over het ontwerpen, installeren, onderhouden, repareren, reviseren, testen en inspecteren van materieel, tot en met een audit van de installaties. Het is nog onduidelijk of en wanneer Europa deze nieuwe regeling zal omzetten.

Voor bedrijven die in Europa werkzaamheden uitvoeren of materieel op de markt brengen, volstaan tot nader order de ATEX-richtlijnen, ingevoerd vanaf juli 2003:

Atex 95: Veiligheidswaarborgen welke apparaten en beveiligingssystemen, bedoeld voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen, moeten bieden (ATEX94/9/EG richtlijn).

Atex 137: Welzijn van de werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen (ATEX1999/92/EG richtlijn).

De Belgische wetgeving
Sinds 1 januari 1983 is voor de industriële bedrijven in België het AREI van toepassing. In dit AREI staat in artikel 107.03 het volgende: “Herstelling van explosieveilige elektrische machines en toestellen”. Elke herstelling van elektrische machines of toestellen wordt uitgevoerd door hetzij de fabrikant, hetzij een gespecialiseerde werkplaats onder toezicht van de fabrikant of een erkend organisme bedoeld in artikel 275 van het AREI.

Het erkend organisme moet geaccrediteerd zijn overeenkomstig de criteria van de norm NBN EN ISO/IEC 17020 door het Belgisch accreditatiesysteem bedoeld in de wet van 20 juli 1990 betreffende de accreditatie van certificatie- en keuringsinstellingen. Het is niet voldoende in België om als Notified Body (NoBo), Europees of Internationaal erkend, deze attesteringen te mogen uitreiken.

Een accreditatie als Erkend Organisme volgens art 275 van het AREI is strikt noodzakelijk. Het Erkend Organisme AIB-Vinçotte Belgium heeft deze accreditatie en reikt reeds meer dan 30 jaar deze Ex-attesteringen uit. Sinds begin dit jaar wordt er gebruik gemaakt van de nieuwe norm: NBN-EN-IEC-60079-19 (uitgave 2011)

Eltec System
Eltec System is het eerste herstelatelier voor elektrische motoren in België dat geattesteerd is door AIB-Vinçotte Belgium voor het herstellen van explosieveilige motoren volgens de voorschriften van het AREI art 107.03 conform de nieuwe norm NBN-EN-IEC-60079-19 (uitgave 2011).

Eltec is geregistreerd onder het certificaatnummer: “VINCOTTE12ExREPAIR0103”. Met dit certificaat kunnen zowel in België als daarbuiten herstellingen aan explosieveilig materieel uitgevoerd worden conform de nieuwe norm NBN-EN-IEC-60079-19 (uitgave 2011).

Veiligheid is voor bedrijven, maar ook voor Eltec System een zeer belangrijk aandachtspunt, zeker als er gewerkt wordt in omgevingen met explosiegevaar. Door de hoge aanschafkost van een nieuwe Ex-aandrijving, vormt herstelling of revisie ervan economisch vaak een meer verantwoord alternatief.

In omgeving met explosiegevaar is het noodzakelijk van explosieveilige motoren en apparaten te gebruiken. Algemeen wordt onderkend dat als herstelwerkzaamheden aan explosieveilige motoren niet op de juiste wijze worden uitgevoerd dat de kans bestaat dat de explosieveilige constructie van de motor nadelig wordt beïnvloed.

Dit zou betekenen dat de herstelde motor niet meer het veiligheidsniveau biedt dat wordt beoogd met de norm die op het betreffende materieel van toepassing is. Herstelde explosieveilige motoren kunnen slechts op een veilige wijze worden toegepast als de herstelwerkzaamheden op een verantwoorde manier zijn uitgevoerd.

Hiervoor is het noodzakelijk dat er kwaliteitseisen worden gesteld aan het gehele proces van de herstelwerkzaamheden.

Eltec System is in staat te waarborgen dat de motoren na een herstelling blijven voldoen aan de voorwaarden van het oorspronkelijke type, conform de respectievelijke normen. Hiervoor doet men beroep op een gekwalificeerde ploeg die zich hoofdzakelijk bezighoud met herstellingen van Ex-materieel.


Meer informatie:
Eltec System
Troisdorflaan 5 - B-3600 Genk
tel. +32 (0)89 35 70 16 - fax +32 (0)89 36 15 08
info@eltec.be - www.eltec.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Eltec System



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.