West-Vlaanderen kiest voor circulaire transitie in bouwsector

POM West-Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen ondertekenden gezamenlijk het Vlaams Circulair Betonakkoord. Hiermee geven beide organisaties een krachtig signaal om de transitie naar een circulaire bouwindustrie te versnellen.

Trefwoorden: #beton, #bouwen, #circulair, #POM, #West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaams Circulair Betonakkoord is een baanbrekend initiatief om de Vlaamse betonsector naar een circulaire en duurzame industrie te transformeren.

Het akkoord streeft naar het verminderen van de milieu-impact van betonproductie, een efficiënter gebruik van grondstoffen en het bevorderen van betonrecycling. Al meer dan 84 aannemers, betonproducenten, studiebureaus, federaties en overheden engageerden zich voor dit initiatief.

West-Vlaanderen heeft al jaren een voortrekkersrol op vlak van circulair bouwen. Provincie en POM West-Vlaanderen investeerden samen in Acasus, het inspiratie- en kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren.

Hier krijgen particulieren maar ook bedrijven professioneel advies op gebied van energie-efficiëntie, materiaalgebruik en duurzame en milieuvriendelijke bouwpraktijken.

POM West-Vlaanderen startte samenwerkingen tussen kennisinstellingen en bouwprofessionals op om hen te overtuigen van de meerwaarde van duurzamere alternatieven voor het standaardbeton.

Met partners als KU Leuven Campus Brugge, Buildwise en Groen Beton Vert kreeg deze fundering vaste vorm met de komst van Circular Concrete Center.

Dit open onderzoekscentrum adviseert bouwprofessionals over productie van circulaire betonmengsels, toepassingen en de beschikbare leveranciers.

Klik hier voor meer info over het Vlaamse Circulair Betonakkoord.

Op de foto (vlnr.): Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen,  Willy Goossens (Groen Beton Vert) en Jurgen Vanlerberghe (Provincie West-Vlaanderen). Willy Goossens is de bezieler van het Betonakkoord.