Agoria ondertekent Climate Neutral Data Centre Pact

Het Climate Neutral Data Centre Pact is een engagement van industriële spelers en federaties die actief zijn in cloudinfrastructuurdiensten en datacenters in Europa om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

Trefwoorden: #Agoria, #cloud, #data center, #klimaat, #neutraal, #pact

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Het Pact, dat volledig in lijn is met de duurzaamheidsstrategie van Agoria, richt zich op 5 gebieden: energie-efficiëntie aantonen met meetbare doelen; 100% koolstofvrije energie inkopen; waterbesparing; servers hergebruiken, repareren en recycleren en ten slotte ook manieren zoeken om warmte te recycleren.

Door het pact te ondertekenen, stemmen datacenteroperatoren ermee in dat al hun datacenters die door hen binnen de Europese Unie worden uitgebaat, aan een aantal criteria voldoen. Alle datacenters met een maximaal IT-vermogen van meer dan 50KW vallen binnen de scope van het pact.

De doestellingen die gehaald moeten worden, zijn o.a.:

  • Tegen 1 januari 2025 zullen nieuwe datacenters die op volle capaciteit werken in koele klimaten qua energie-efficiëntie moeten voldoen aan een jaarlijkse PUE-doelstelling (= Power Usage Effectiveness) van 1,3.  Voor nieuwe datacenters die op volle capaciteit werken in warme klimaten is de PUE-doelstelling 1,4. Bestaande datacenters zullen deze doelen op 1 januari 2030 moeten hebben bereikt. Deze PUE wordt jaarlijks gemeten conform ISO/IEC 30134-2:2016 of EN50600-4-2.
  • De elektriciteitsvraag van datacenters zal tegen 31 december 2025 voor 75% worden gedekt door hernieuwbare energie of koolstofvrije energie per uur en tegen 31 december 2030 voor 100%.
  • Datacenters zullen 100% van hun gebruikte serverapparatuur beoordelen op mogelijk hergebruik, reparatie of recycling. De exploitanten zullen de hoeveelheid gerepareerd of hergebruikt servermateriaal verhogen en een streefpercentage voor reparatie en hergebruik vaststellen tegen 2025.
  • Interconnectie met stadsverwarmingssystemen, warmte-delen met buurtbedrijven of overtollige warmte gebruiken voor verwarming van bijv. eigen gebouwen, om warmte van datacenters te hergebruiken zal worden overwogen waar dit praktisch, milieuvriendelijk en kosteneffectief is.

Bij de datacenteroperatoren die het pact ondertekend hebben vinden we heel wat Agoria-lidbedrijven die in Europa datacenteractiviteiten hebben terug, zoals bijv. Atos, Amazon, Datacenter United, Google, IBM, LCL Datacenter & Microsoft.

Langs de kant van de federaties die de datacenter- en cloudspelers vertegenwoordigen, is Agoria nu ook één van de meer dan 25 Europese ondertekenaars. (bron: Agoria)