Brussels Gewest versnelt performantie als innovatieleider in Europa

Brussel blijft één van de Innovation Leaders in Europa met een uitgesproken sterke toename in performantie (14,2%) vergeleken met het Europese gemiddelde (8,5%) tussen 2016 en 2023.

Trefwoorden: #Brussel, #innovatie, #Innoviris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Het Regional Innovation Scoreboard van de Europese Commissie beoordeelt en rangschikt de innovatieprestaties van 239 regio’s in 22 EU-lidstaten en naburige Europese landen.

Regio’s worden gescoord op 21 innovatie-indicatoren die investeringen in innovatie, innovatie activiteiten en de impact ervan meten. De scores worden gegoten in één innovatie-index die toelaat regio’s te rangschikken.

Het Europese Regionale Innovatie Scorebord in het kort:

  • De Europese regio's worden op basis van hun regionale innovatie-index ingedeeld in vier groepen met innovatieprestaties: Innovation Leaders (36 regio's), Strong Innovators (70 regio's), Moderate Innovators (69 regio's) en Emerging Innovators (64 regio's).
  • De Europese innovatiecapaciteit blijft stijgen: voor 211 van 239 regio's zijn de prestaties toegenomen tussen 2016 en 2023.
  • Brussel bestendigt zijn positie als innovatieleider in Europa en kent als regio in België de sterkste groei. België blijft op landelijk niveau in de top 5 van de eerste groep van Innovation Leaders, samen met Denemarken, Finland, Nederland en Zweden.

Regionale innovatiesystemen zijn belangrijke motoren voor economische ontwikkeling volgens academische studies en beleidsrapporten. De investeringen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest door publieke en private organisaties blijken vruchten af te werpen.

Brussel blinkt, in vergelijking met het Europese gemiddelde, uit in:

  • Innovatie-uitgaven per tewerkgestelde persoon in ondernemingen.
  • Samenwerking bij co-publicaties tussen publieke en private actoren (kennistransfer).
  • Aantal wereldwijde wetenschappelijke co-publicaties (kennisproductie).
  • Aantal werkzame ICT specialisten.
  • Succesvolle samenwerkingen tussen innovatieve KMO’s.

Vergeleken met de hoogst gerangschikte regio’s als Berlijn, Kopenhagen, Stockholm of Zürich, en rekening houdend met de specifieke kenmerken van het lokaal ecosysteem, is in Brussel ruimte voor groei bij de O&O uitgaven in de publieke en private sector, en in productinnovatie en procesinnovatie bij KMO’s, waarop bovenvermelde regio’s beduidend hoger scoren.