GSK bouwt nieuw expertisecentrum voor productie van gevriesdroogde vaccins

Verschillende ministers waren bij GSK in Waver om de bouw van een nieuw expertisecentrum voor de productie van gevriesdroogde vaccins in te huldigen, een investering van 250 miljoen euro.

Trefwoorden: #GSK, #productie, #vaccin, #vriesdrogen

Lees verder

Nieuws

( Foto: GSK )

ENGINEERINGNET.BE - Lyophilisatie, een fase in de productie die ook vriesdrogen wordt genoemd, is een conserveringstechniek waarbij het water uit het vaccin wordt verwijderd om het stabieler te maken en de houdbaarheid ervan te verlengen.

Deze techniek is vooral belangrijk voor vaccins die onstabiel zijn bij hogere temperaturen of die een lange houdbaarheid behoeven. Dit vergemakkelijkt ook het vervoer en de distributie van vaccins, vooral in regio's waar de koude keten moeilijk te garanderen is.

Een gevriesdroogd vaccin wordt vlak voor de inenting opnieuw geconstitueerd (door toevoeging van een injecteerbare oplossing zoals een adjuvant) door de zorgverlener.

Dit ambitieuze nieuwe project omvat nieuwe eenheden voor het formuleren, vullen en vriesdrogen van vaccins. Het centrum krijgt twee vleugels: één voor 'niet-levende' vaccins (zoals de vaccins tegen gordelroos of RSV) en één voor 'levende' vaccins (zoals de vaccins tegen mazelen of waterpokken).

De nieuwe vriesdrooglijnen zullen vanaf 2027 operationeel zijn door de renovatie van een bestaand gebouw en de bouw van een uitbreiding.