Vlaanderen pompt 3,4 miljoen euro in Health Campus Limburg DC

In 2026 zal er een nieuw biomedisch onderzoekscomplex komen op de UHasseltse campus in Diepenbeek, waar geavanceerde technologieën binnen de gezondheidszorg uitgebouwd worden. Ook het unieke hoogtechnologische MOVE lab krijgt er een plaats.

Trefwoorden: #health campus, #UHasselt, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse levensverwachting blijft stijgen. Lag de gemiddelde levensverwachting in het jaar 2000 nog op 77,8 jaar, dan was dat in 2022 al 82,6 jaar. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee.

Meer onderzoek binnen de gezondheidszorg is dan ook nodig. UHasselt werkt daarom samen met POM Limburg aan Health Campus Limburg DC in Diepenbeek, een plek waar alle innovatie binnen de zorg en life sciences plaats krijgt, en die nu verder vorm krijgt dankzij de goedkeuring van Europese en Vlaamse middelen voor twee nieuwe projecten.

Het bestaande onderzoeksinstituut BIOMED op campus Diepenbeek zal tegen 2026 uitgebreid worden met een volledig nieuw biomedisch onderzoekscomplex. In het gebouw van minstens 3.100 m² worden gespecialiseerde technologische platformen in zowel biotechnologisch als medisch onderzoek ondergebracht.

De biotechnologische platformen richten zich op biomedische beeldvorming, cellulaire analyse en datawetenschappen. De medische platformen richten zich op preventieve geneeskunde en digital health.

In oktober 2024 zullen de werken aan het nieuw onderzoeksgebouw starten. De opening is voorzien in het voorjaar van 2026.

In de nieuwe gebouwen van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt zal het hoogtechnologische MOVE lab komen.

In dit lab, dat het reeds bestaande GRAIL bewegingslab sterk zal uitbreiden, kan er onderzoek gevoerd worden op een high-tech stap- en balansplatform dat volledig omgeven is door een koepel waarin personen helemaal ondergedompeld worden in een Virtual Reality omgeving.

Het MOVE bewegingslab zal in juni 2024 gelanceerd worden en heeft een kostprijs van 1,6 miljoen euro.