Umicore reduceert aantal transportbewegingen voor minder stof

Het MooV model van VITO heeft het aantal transportbewegingen op de site van Umicore in Hoboken in kaart gebracht en vermindert, waardoor er minder stof opwaait als gevolg van laden en lossen.

Trefwoorden: #logistiek, #Umicore, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - Op de ruim 110 hectare grote site van Umicore in Hoboken worden jaarlijks honderdduizenden tonnen materialen verwerkt.

Ongeveer twintig verschillende non-ferrometalen worden er uit afvalstromen gehaald om gerecycleerd te worden. Bijvoorbeeld edelmetalen uit elektronisch afval en autokatalysatoren, of nikkel en kobalt uit herlaadbare batterijen.

Umicore investeert al geruime tijd jaarlijks zo’n 25 miljoen euro in milieuverbeteringsmaatregelen op de site, om de gevolgen van de activiteiten ook op de naaste omgeving zoveel mogelijk te beperken.

‘Het overgrote deel van milieu-investeringen gaat nu voornamelijk naar het nog verder terugdringen van fijn en grof stof met metaaldeeltjes’, zegt Michiel Ceulemans, departementshoofd leefmilieu bij Umicore in Hoboken.

Het opwaaiend stof dat buiten de site kan terechtkomen, is mede het gevolg van de vele duizenden on-site transportbewegingen. Inzicht in de gevolgen van dit transport op de totale hoeveelheid opwaaiend stof is dan ook belangrijk.

Om op zulke vragen antwoorden te krijgen, klopte Umicore twee jaar geleden aan bij VITO. Dat beschikt met MooV over een logistiek model om de supply chain van bedrijven te optimaliseren, op basis van objectieve data en stevig wetenschappelijk onderbouwd.

MooV-experts brachten de grondstoffen- en materialenstromen op de site in kaart, gekoppeld aan de totale jaarlijkse hoeveelheid stof die opwaait tijdens het laden en lossen en tijdens transport op de site. ‘Dit leidde al meteen tot cruciale inzichten, zoals de identificatie van gebieden op de site waar belangrijke stofbronnen liggen’, zegt Annelies De Meyer van VITO.

Op basis van de inzichten werden verbeterscenario’s opgesteld waarvan de impact vervolgens opnieuw werd doorgerekend met MooV. Een voorbeeld van een maatregel die met MooV werd onderzocht, is het gericht plaatsen van windschermen om opwaaiend stof te vermijden. 

‘De locatiekeuze van de schermen is bepalend om een maximaal resultaat te realiseren’, zegt Lies Eykens, projectmanager milieutechnologie bij Umicore. ‘Dankzij VITO weten nu meer over de minder evidente hotspots van opwaaiend stof als gevolg van on-site logistieke activiteiten, en waar maatregelen het meest effectief zijn.’

Voor dit project is ook samengewerkt met advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. ‘De complementariteit tussen hun technische kennis en onze supply chain-expertise was een meerwaarde om een kwalitatief eindresultaat te bereiken’, aldus De Meyer.

De samenwerking leidde tot een aantal nieuwe ideeën om opwaaiend stof verder te verminderen, zoals aanpassingen aan materiaalstromen en opslagzones.