Directe beoordeling van weefsel mogelijk door nieuwe microscopie techniek

De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam heeft nieuwe microscopische methode ontwikkeld waardoor uitgesneden weefsel direct beoordeeld kan worden door een patholoog.

Trefwoorden: #microscoop, #techniek, #universiteit, #weefsel

Lees verder

research

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Het zo snel mogelijk beoordelen van weefsel is van cruciaal belang om ziektes te kunnen diagnosticeren of bijvoorbeeld om een tumor volledig te kunnen verwijderen. Nadat het weefsel verwijderd is, wordt het opgestuurd naar het pathologielaboratorium.

Om het weefsel te kunnen beoordelen, moet dit eerst worden bewerkt: een proces dat minstens 24 uur duurt. Op dit moment is het niet mogelijk voor de patholoog om het uitgenomen stukje weefsel te kunnen bekijken en moeten zowel de arts als de patiënt wachten op de uitslag voordat de behandeling kan worden voortgezet.

Door de inzet van een nieuwe microscopische methode zou het mogelijk moeten zijn om uitgesneden weefsel direct te kunnen beoordelen, aldus onderzoek van Laura van Huizen van de VU. Zij onderzocht de zogeheten Hogere Harmonische Generatie (HHG) microscopietechniek. Van Huizen keek naar afbeeldingen van verschillende typen weefsel van patiënten met verschillende ziektes, waarbij de focus lag op longweefsel. Op deze manier kon zij de methode testen.

Van Huizen toonde aan dat de HHG-microscopie een geschikte techniek is om weefsel direct ter plaatse te kunnen beoordelen. Met gebruik van de HHG-microscoop kon Van Huizen vanaf het moment van weefselafname binnen 7 minuten een overzichtsafbeelding maken van het stukje weefsel.

Van patiënten bij wie longkanker vermoed werd, zijn in de studie afbeeldingen gemaakt van longbiopten. Alle belangrijke weefselstructuren en kenmerken om een diagnose te kunnen stellen, konden met behulp van HHG-microscopie worden geïdentificeerd.

Het resultaat toont aan dat de HHG beeldkwaliteit volgens de pathologen in 97% voldoende was, en in 87% konden zij een juiste beoordeling geven over of het weefsel wel of geen kanker bevatte.

Beoordeling van het uitgenomen weefsel zonder minimaal 24 uur te hoeven wachten biedt alleen maar voordelen. Bij het nemen van longbiopten is er nu bijvoorbeeld geen feedback over de geschiktheid van het uitgenomen weefsel. Bevat het biopt bijvoorbeeld het juiste materiaal om een diagnose te kunnen stellen?

Wanneer de patholoog later beoordeelt dat dit niet zo blijkt te zijn, moet de patiënt terugkomen voor een herhaalde procedure met de bijbehorende risico’s en ongemakken. Met de HHG-microscoop kan het weefsel direct worden beoordeeld en kan de arts worden geholpen bij het uitnemen van een geschikt biopt.