10 miljoen euro voor nieuwe spin-off imec en UGent

Axithra heeft een kapitaalronde van 10 miljoen euro afgerond. Deze spin-off ontwikkelt een nieuw technologieplatform voor therapeutische drug monitoring (TDM) om snel en precies de geneesmiddelenconcentratie in het bloed van patiënten te meten.

Trefwoorden: #chip, #fotonica, #geneesmiddel, #halfgeleider, #spin-off

Lees verder

Nieuws

( Foto: Axithra )

ENGINEERINGNET.BE - Voor een optimale werking van vele geneesmiddelen is een correcte dosering cruciaal. In ziekenhuisdiensten met zwaar zieke of heel zwakke patiënten, zoals op de dienst intensieve zorgen of oncologie, is dit een continu aandachtspunt.

Bij een te lage dosis is er geen afdoende werking en een te hoge dosis veroorzaakt nevenwerkingen die mogelijk toxisch en dus fataal kunnen zijn. Axithra ontwikkelt een platform voor therapeutische drug monitoring (TDM) dat met optische technologie de geneesmiddelconcentratie in bloed snel en accuraat kan meten zodat deze, indien nodig, tijdig bijgestuurd kan worden.

De spin-off zal deze technologie in eerste instantie inzetten voor het meten van de concentratie van bèta-lactam-antibiotica in bloed. Deze klasse van antibiotica wordt veruit het meest aangewend bij het behandelen of voorkomen van bacteriële infecties en wordt jaarlijks aan miljoenen patiënten toegediend op intensieve zorgen.

Hoe accurater en sneller de antibioticumconcentratie in bloed gemeten kan worden, hoe beter men de optimale dosering kan bereiken. Hun platform zal ervoor zorgen dat behandelingen optimaal kunnen worden afgestemd op individuele patiënten. Nadien zullen ook andere geneesmiddelen in het platform worden opgenomen.

Dit verhaal is een mooi voorbeeld van hoe processen die ontwikkeld zijn voor de halfgeleiderindustrie nu ook ingezet kunnen worden in de levenswetenschappen. Axithra combineert die kennis met unieke fotonica-expertise van de fotonica-onderzoeksgroep van de UGent, een geassocieerd labo van imec.

De Raman-op-chiptechnologie vormt de basis van hun oplossing. Dergelijke spectroscopie is een veel gebruikte techniek om heel nauwkeurig moleculen te identificeren en te kwantificeren.

Integratie op een fotonische chip maakt deze techniek veel gevoeliger waardoor de moleculen in veel lagere concentraties gemeten kunnen worden.