Interreg Vlaanderen-Nederland investeert in high-tech infrastructuur

Het Europees grensoverschrijdend programma Interreg Vlaanderen-Nederland investeert in LIGHTUP. Dit project zet in op toegankelijke cleanroom infrastructuur voor de industrie voor halfgeleiderfotonica.

Trefwoorden: #cleanroom, #fotonica, #grensoverschrijdend, #Interreg, #licht

Lees verder

Nieuws

( Foto: Interreg Vlaanderen-Nederland )

ENGINEERINGNET.BE - Halfgeleiderfotonica is een sleuteltechnologie die gebruik maakt van fotonen (licht) in plaats van elektronen (stroom) die in conventionele chipcircuits worden gebruikt.

Om de innovatiekracht bij bedrijven in de grensregio te versterken is er voor ontwikkelingen binnen halfgeleiderfotonica - en specifiek lichtbronintegratie - cleanroom infrastructuur nodig. Dit soort infrastructuur is echter weinig toegankelijk voor de industrie.

LIGHTUP, van projectverantwoordelijke UGent, richt zich daarom op het opzetten van een pilootlijn voor het printen van III-V halfgeleiders zoals aluminium en arseen op silicium halfgeleiderfotonica wafers voor lichtbronintegratie.

Met ‘si-fotonica’ wordt een lichtbron zoals een lens of lichtdetector niet op een klassieke manier samengebracht, maar geïntegreerd op een chip.

De pilootlijn moet breed toegankelijk zijn en hiervoor zal het project zes industrie-relevante chips opleveren die gericht zijn op toepassingen zoals luchtkwaliteitscontrole, structurele opvolging van groene infrastructuur, gepersonaliseerde geneeskunde en energiezuinige cloud computing in datacenters.

De chips zullen gebruikt worden in netwerkactiviteiten en zullen dus ook dienen als trainingsmateriaal zodat bedrijven op laagdrempelige wijze in contact komen met de technologie.