Port Xpert moet studenten warm maken voor STEM

Het Platform Industrie van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland biedt in samenwerking met het Havencentrum van Antwerpen leerlingen uit de derde graad van het middelbaar onderwijs ook dit schooljaar weer Port Xpert Industrie aan.

Trefwoorden: #haven, #job, #laborant, #Port Xpert, #proces, #STEM

Lees verder

Nieuws

( Foto: nongpimmy - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met de medewerking van verschillende topbedrijven uit de industriële cluster in de Antwerpse haven dompelt dit programma de scholieren onder in een industriebad. Op die manier kunnen ze de meerwaarde van een keuze voor een STEM-job ontdekken.

Twaalf topbedrijven uit de industriële cluster in de Antwerpse haven werken dit jaar mee aan het programma van Port Xpert Industrie. Het gaat om Evonik Antwerpen, Covestro, INEOS Belgium, Lanxess Belgium, BASF, Bilfinger ROB/EMV, Borealis, Bayer, Envalior, Actemium, Belgian Scrap Terminal en Van Moer.

Na een voorbereiding in de klas laat dit programma de deelnemende jongeren eerst kennismaken met de haven, aan de hand van een klasuitstap naar Fort Liefkenshoek in Kallo. Vanaf het voorjaar 2026 krijgt deze uitstap het nieuwe Havenwereld als bestemming, wanneer dat belevingscentrum de deuren zal openen.

Vervolgens brengen ze een interactief bedrijfsbezoek aan een van de partnerbedrijven. Tijdens een speeddate met uiteenlopende medewerkers van die bedrijven, van ingenieurs over laboranten tot procesoperatoren, krijgen de scholieren een unieke kans om een concreet inzicht in hun jobs te krijgen. Bij Evonik Antwerpen werd onlangs de kick-off van het nieuwe projectjaar gegeven.