Aerosint overgenomen door Duitse Schaeffler Special Machinery

In 2021 werd de Belgische multimateriaal 3D-print specialist Aerosint, opgericht in 2016 in Herstal, overgenomen door het Amerikaanse Desktop Metal. Nu, eind oktober 2023, schuift Aerosint naar het Duitse Schaeffler Special Machinery.

Trefwoorden: #Aerosint, #laser, #overname, #Schaeffler, #systeem

Lees verder

Nieuws

( Foto: Schaeffler )

ENGINEERINGNET.BE - Schaeffler zal de gepatenteerde Selective Powder Deposition-technologie (SPD) van Aerosint integreren met zijn lasergebaseerde multi-materiaal AM-systeem.

Aerosint, dat 19 medewerkers telt, heet voortaan Schaeffler Aerosint SA, een vestiging van Schaeffler Special Machinery binnen de Schaeffler Group.

De vorige eigenaar, Desktop Metal, zal met Schaeffler blijven samenwerken aan de ontwikkeling van de technologie voor 3D-printen van multi-materialen -metalen en keramiek- met binderjet, waarbij Desktop Metal een optie behoudt voor commercieel gebruik.

De technologie van Aerosint heeft een roadmap die op de kortere termijn kan ingezet worden met lasersystemen. Daarvan kan Schaeffler onmiddellijk gebruik maken, stelde Ric Fulop, oprichter en CEO van Desktop Metal.

 “Met Schaeffler hebben we een internationale partner met een hoog niveau van technologische expertise en een duidelijke routekaart voor het commercialiseren van de SPD-technologie met lasergebaseerde systemen. We zullen in de toekomst blijven samenwerken aan de verschillende mogelijkheden om deze technologie te gebruiken in Desktop Metal binderjetting-systemen.”

Aerosint’s 3D-printproces zet twee of meer materialen in homogene lagen neer. De selectieve depositie gebeurt door zogenaamde recoaters die, net als de ‘wagen’ van klassieke kantoorprinters, poeders neerschrijven met laterale poederpixelresoluties tot 300 μm.

De SPD-technologie kan worden gebruikt bij verschillende additieve productieprocessen (laserpoederbedfusie, binderjetting maar ook indirecte processen).

Schaeffler Special Machinery wil de technologie integreren in zijn systeem voor multi-materiaal 3D-printen dat reeds in 2024 beschikbaar zal zijn.

Hiermee wil het zijn klanten een meer gediversifieerd portfolio van systemen aanbieden, “met name voor de productie- en medische technologiesectoren”, legt Bernd Wollenick, Senior Vice President Schaeffler Special Machinery, uit.

De verkoop kwam er nadat Desktop Metal er deze zomer niet in slaagde te fuseren met Stratasys.

Lees ook: Aerosint overgenomen door Amerikaanse Desktop Metal