Europese steun voor vier innovatieve Vlaamse start-ups

Vier Vlaamse start-ups krijgen financiering in de derde ronde van het European Innovation Council Accelerator programme. Dat is het beste Belgische resultaat ooit.

Trefwoorden: #Europa, #innovatie, #start-up, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: European Innovation Council )

ENGINEERINGNET.BE - Het EIC Accelerator programma is onderdeel van Horizon Europe.

Met dit programma stimuleert de Europese Commissie innovatie met als doel om het concurrentievermogen van Europa te vergroten.

Bedrijven die steun ontvangen hebben een nieuw en baanbrekend product, dienst of businessmodel dat nieuwe markten kan creëren of bestaande kan ontwrichten, in Europa of wereldwijd.

Het gaat om bedrijven die ambitie hebben om op te schalen en op zoek zijn naar financiering. De risico’s zijn te groot om alleen particuliere investeerders te laten investeren.

De vier Vlaamse bedrijven die steun krijgen zijn:

  • QustomDot (Gent): pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots. Dat zijn innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren.
  • N-Fix (Wondelgem): zet natte mest om in organische meststoffen en bodemverbeteraars, en pakt hiermee een van de grootste duurzaamheidsuitdagingen van de veehouderij aan.
  • Valcun (Gent): ontwikkelde een 3D-printtechnologie die kan printen op basis van aluminium reststromen.
  • Swave Photonics (Leuven): ontwikkelde een Holografische eXtended Reality (HXR) microchiptechnologie die levensechte 3D-beelden met een hoge resolutie genereert, die met het blote oog bekeken kunnen worden. 

Twee teams van VLAIO, te weten het Enterprise Europe Network Vlaanderen en het National Contact Point, hielpen de vier bedrijven om zich voor te bereiden op het interview met de jury.

Het Enterprise Europe Network Vlaanderen begeleidt bedrijven met internationale groeiambities. Het team bestaat uit medewerkers van VLAIO en Flanders Investment & Trade.

Het National Contact Point is een samenwerking tussen VLAIO en Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. Dit team stimuleert Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen om deel te nemen aan Europese kaderprogramma’s.