Nieuwe productiefaciliteit van SCK CEN voor meer radio-isotopen

Vanaf 2026 neemt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN een nieuwe productiefaciliteit voor therapeutische radio-isotopen in gebruik, voor de behandeling van mensen met kanker.

Trefwoorden: #bouw, #kanker, #productie, #SCK

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Kanker wordt tegen 2036 hoogstwaarschijnlijk de voornaamste doodsoorzaak in Europa. Dat maakt de noodzaak aan vroegtijdige diagnoses en doelgerichte behandelingen steeds kritischer.

SCK CEN start daarom met de bouw van de Centralized Radiochemical Facility (CRF). “Therapeutische radio-isotopen zijn een hoofdingrediënt van Targeted Radionuclide Therapy (TRT), ofwel doelgerichte, interne radiotherapie", aldus Koen Hasaers, directeur Nuclear Medical Applications bij SCK CEN.

"Met deze CRF-installatie kunnen we dat hoofdingrediënt produceren en een betrouwbare levering voor kankerpatiënten verzekeren.” Kenmerkend aan die behandeling is dat patiënten minder bijwerkingen ervaren en een betere levenskwaliteit bewaren.

De productie start in 2026. Daarbij ligt de focus eerst op lutetium-177. Vanaf 2026 bouwt SCK CEN gradueel naar een lutetiumproductie voor 15.000 patiënten op korte termijn en 100.000 patiënten op lange termijn.

De installatie is ook voorzien om de volgende generatie van veelbelovende radio-isotopen die kanker mogelijk nog doeltreffender behandelen, te produceren.

Medische radio-isotopen komen niet in de natuur voor, maar doorlopen een heel productieproces. De grondstof wordt allereerst in de BR2-onderzoeksreactor van SCK CEN bestraald. Door bestraling transformeert een klein deel van de grondstof in een medische radio-isotoop.

De gewenste radio-isotoop zwemt op dat moment echter nog tussen de overgebleven grondstof en andere isotopen. “Met radiochemische technieken isoleren we die radio-isotoop die we voor de kankerbehandeling nodig hebben. Dat radiochemisch werk zullen we in de CRF-installatie uitvoeren”, aldus Hasaers.

Na behandeling in de CRF is het eerste hoofdingrediënt klaar om in een ziekenhuis of bij een radiofarmaceutisch bedrijf aan een molecule gekoppeld te worden.

De nieuwe productiefaciliteit komt op de terreinen van SCK CEN in Mol. De productie kadert echter in een publiek-publiek partnerschap met het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE).

Het IRE speelt een cruciale rol in de commercialisering dankzij zijn nauwe, betrouwbare relaties met ziekenhuizen en gezondheidsprofessionals, en zijn expertise in het leveren van radio-isotopen aan patiënten.

Het Belgische instituut in Fleurus heeft namelijk al meer dan vijftig jaar ervaring in het snel en wereldwijd verdelen van medische radio-isotopen, en dat voor zo’n 2500 transporten per jaar.