Franse start-up opent proeflabo in chemie-incubator BlueChem

Opgevangen CO2 omzetten in hoogwaardige polyester textielvezels en in waardevolle grondstoffen voor gebruik in verpakkingen en auto-onderdelen. Die baanbrekende technologie wil de Franse start-up Fairbrics verder op punt stellen in BlueChem.

Trefwoorden: #BlueChem, #CO2, #start-up, #textiel

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf heeft er een uniek proeflabo in gebruik genomen om het complexe chemieproces op te schalen naar industrieel niveau.

Het is na het Britse Aquature eerder dit jaar al het tweede internationale bedrijf dat resoluut voor BlueChem kiest om met duurzame innovaties de cruciale sprong te maken van het labo naar toepassingen in de industrie.

Fairbrics werd in 2019 in Parijs opgericht en ontwikkelde de voorbije jaren een procedé om afgevangen CO2 om te zetten in grondstoffen voor textiel, verpakkingen en de automobielsector.

Zo kan bijvoorbeeld hoogwaardig polyester gemaakt worden, een veelgebruikt materiaal voor de productie van kleding.

Het bedrijf hanteert daarvoor een circulair productieproces, op basis van moleculaire chemie en draaiend op hernieuwbare energie, waardoor CO2 niet langer wordt uitgestoten maar een duurzaam alternatief is om fossiele grondstoffen te vervangen.

In BlueChem werd een testlaboratorium ingericht om de industriële opschaling van deze beloftevolle technologie verder te verfijnen en te demonstreren.

Op termijn zijn er ook plannen om in de piloothal van de naburige pre-incubator BlueApp een demo-installatie te bouwen.