Ontwikkeling van multi-inzetbare optische componenten

Het Nederlandse AWAVE-consortium, met onder meer TU Delft, ontwikkelt een plat optisch component dat in de toekomst alle kromme optische componenten, zoals lenzen, kan vervangen.

Trefwoorden: #component, #ontwikkeling, #optisch, #project, #subsidie

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - “Optica, de studie van licht, is altijd gebaseerd op kromme oppervlakten, zoals lenzen, om licht te buigen”, zegt Nandini Bhattacharya, universitair hoofddocent bij TU Delft.

“Deze optische componenten werken slechts voor specifieke golflengtes, en dus voor bepaalde kleuren. Afhankelijk van het doel van een apparaat worden daarom meerdere optische componenten ingebouwd.”

In dit project is het doel om één optisch element te ontwikkelen die heel veel golflengtes aankan. Het idee is dat deze platte lens meerdere kleuren licht tegelijk kan sturen en ook nog met een hogere precisie.

Dit kent vele potentiële toepassingen, zoals lampen die minder energie gebruiken en meer licht opleveren, hogere kwaliteit printers en nauwkeurigere lithografiemachines voor chipproductie met minder onderdelen.

Ook focust het project op de duurzaamheid van het te ontwikkelen optische element. “De meeste huidige optische elementen bevatten giftige chemicaliën of moeilijk te verkrijgen zeldzame aardelementen om de benodigde hoge brekingsindex te bereiken”, zegt Bhattacharya.

"Ons doel is om het gebruik van deze materialen te verminderen, dus we gaan op zoek naar ontwerp- en productiealternatieven met meer standaardmaterialen." Ook moet het component makkelijk te recyclen zijn.

De groep van Bhattacharya richt zich op het maakproces van de platte lens en hoe de eigenschappen van het nieuwe component gemeten kunnen worden.

Het AWAVE-consortium bestaat uit TU Delft, UTwente en TU Eindhoven. De universiteiten werken samen met ARCNL, ACC Hyperion, ASML, Canon, Demcon, JMO, Signify en Sumipro.

Totale budget is 3,1 miljoen euro voor de komende vijf jaar van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.