ArcelorMittal neemt Torero-installatie officieel in gebruik

In deze installatie, een primeur voor de Europese staalindustrie, wordt afvalhout omgezet in biokool en vertegenwoordigt een investeringsbedrag van 35 miljoen euro. Het doel is om het verbruik van fossiele kool te verminderen in het Gentse staalbedrijf.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #bio, #CO2, #installatie, #kool, #Torero

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - ArcelorMittal streeft ernaar staal op een maatschappelijk verantwoorde manier te produceren en houdt daarbij rekening met de impact langs de volledige productieketen.

In dit kader werd een installatie in gebruik genomen om afvalhout te verwerken tot biokool die geschikt is voor het hoogovenproces, waardoor het volume fossiele kool wordt verminderd.

Dit project zal de jaarlijkse koolstofuitstoot met 112.500 ton verminderen. De Torero (TORefying wood with Ethanol as a Renewable Output)-installatie zal jaarlijks 88.000 ton afvalhout omzetten in 37.500 ton biokool.

Het gebruik van biokool in het hoogovenproces leidt tot biogas, dat wordt omgezet in ethanol door de Steelanol-installatie. De ethanol kan vervolgens worden gebruikt als bouwsteen voor de vervaardiging van verschillende chemische producten.

De uitbating van deze installatie zal leiden tot 16 nieuwe permanente directe banen in Gent.