Nieuw onderzoek naar groene neuromorfe hardware

De Nederlandse Radboud Universiteit ontwikkelt samen met partners als IBM neuromorfe computers. Deze computersystemen kunnen in de toekomst het energieverbruik van computers drastisch verminderen.

Trefwoorden: #computer, #neuromorf, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: sevector - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Neuromorfe computers zijn computers die geïnspireerd zijn op neurale netwerken zoals die van mensen. Zij hebben de potentie om het energieverbuik van computersystemen drastisch te verminderen.

Veel computersimulaties gebruiken ruis om berekeningen te versnellen. De ruis wordt echter nagebootst met ruisarme, digitale computers.

Dit interdisciplinaire project onderzoekt nieuwe algoritmes en materialen om direct de intrinsieke ruis te benutten, in plaats van te omzeilen, om daarmee grootschalige berekeningen mogelijk te maken die nu praktisch onuitvoerbaar zijn.

De Radboud Universiteit is hoofdaanvrager van dit project, getiteld ‘Disruptively green neuromorphic scientific computing leveraging stochasticity'. Het project wordt geleid door Johan Mentink van het Institute for Molecules and Materials van TU Eindhoven.

Medeaanvragers zijn de Fontys Hogeschool en de Johannes Gutenberg-Universität in Mainz, Duitsland. Daarnaast wordt er samengewerkt met de Universiteit Twente en het eScience Center.

Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, IBM Research en SURF.