Breuken beter beheersen met metamaterialen

Een Nederlands consortium onderzoekt de manier waarop metamaterialen te gebruiken zijn om breuken beter te sturen, wat nuttig kan zijn in de ontwerp- en ingenieurswereld.

Trefwoorden: #breuken, #industrie, #luchtvaart, #metamaterialen, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: Corentin Coulais )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project heeft als doel om een revolutie teweeg te brengen in de manier te waarop we breuken beheersen in uiteenlopende sectoren. Bijvoorbeeld de luchtvaart, automobielindustrie en de voedingssector. 

Door gebruik te maken van speciaal ontworpen metamaterialen op millimeter-schaal, beoogt het project breukpaden te sturen in plaats van te voorkomen. Deze innovatieve aanpak kan leiden tot gecontroleerd falen in constructies, verhoogde duurzaamheid en verbeterde energieabsorptie.

In het project wordt samengewerkt met industriële partners om praktijkgerichte prototypes te creëren die de veiligheid in voertuigen en vliegtuigen verbeteren, beschermende uitrusting versterken en de zintuiglijke ervaringen van voedselproducten verbeteren.

Het explorerende onderzoek is toegekend binnen de call ‘Opkomende sleuteltechnologieën’ van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Deze call biedt ruimte aan pionierend onderzoek rond opkomende sleuteltechnologieën, gericht op exploratie en ontwikkeling van vernieuwende ideeën.

Het project wordt medegefinancierd door het Unilever Innovation Center Wageningen, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en TNO Defence. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met TU Delft, Tata Steel R&D en TNO Foods.