Nederlandse vervoersorganisatie kiest opnieuw voor Van Hool

Van Hool, producent van bussen, touringcars en industriële voertuigen, heeft een contract afgesloten met het Nederlandse Qbuzz voor de levering van 112 batterij-elektrische bussen. Eerder bestelde deze laatste ook al 54 stadsbussen bij de producent.

Trefwoorden: #batterij, #bus, #elektrisch, #emissie, #Van Hool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Van Hool zal dus in totaal 166 bussen bouwen voor Qbuzz. De nieuwe bussen zullen vanaf 15 december 2024 geleverd worden.

In juni 2022 stelde de busbouwer het nieuwe A-gamma milieuvriendelijke stadsbussen voor in Parijs: in 4 verschillende lengtes (12 m, 13 m, 18 m en 24 m) en voorzien van uitsluitend 100% zero-emissie aandrijflijnen: batterij-elektrisch, brandstofcel (waterstof) en trolley.

Alle bussen uit dit gamma worden ontworpen en ontwikkeld in het kenniscentrum in Koningshooikt. Daar gebeurt ook het bouwen en testen van de prototypes, en de productie- en commerciële ondersteuning, zoals aankoop van onderdelen, naverkoopservice en wisselstukken.

De bussen van Qbuzz zullen ingezet worden op de HOV-lijnen In Zuid-Holland Noord (snelBuzz en R-net). Het vermogen van de motor is continue 310kW en de batterijen zijn van het type LFP en hebben een capaciteit van 578kWh.

De grote batterij in de nieuwe elektrische bussen levert voldoende energie voor een betrouwbare dienstuitvoering én het klimaatbeheersingssysteem. In koude periodes wordt het materieel automatisch voorverwarmd voorafgaand aan de eerste rit.