Nieuw investeringsfonds helpt doorgroei beloftevolle start-ups

Onderzoekscentrum imec lanceert het istart future fund, een nieuw investeringsfonds voor start-ups rond digitale technologie. Dit fonds heeft als doel om de bedrijven in het imec.istart-portfolio nog beter te ondersteunen op hun weg naar durfkapitaal.

Trefwoorden: #durfkapitaal, #fonds, #imec, #investering, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Om veelbelovende digitale start-ups te laten uitgroeien tot de grote bedrijven van morgen, is toegang tot financiering in ieder stadium van de ontwikkeling cruciaal.

Imec.istart voorziet deze start-ups van een startkapitaal van 100.000 tot 250.000 euro. Snelle groeiers hebben snel vervolgfinanciering nodig, maar dat is in het huidige investeringsklimaat moeilijker geworden. 

Om die financieringskloof te overbruggen, werd het istart future fund opgericht. Het fonds laat toe om op langere termijn en voor grotere bedragen te investeren in een aantal bedrijven uit de imec.istart-programma’s.

Het imec.istart future fund, dat onafhankelijk beheerd wordt door managing partners Ruth Janssens en Kris Vandenberk, streeft een divers portfolio na.

Het kan putten uit de meest beloftevolle digitale start-ups uit de imec.istart-programma’s in België, Nederland en Italië.  Naast het voorzien van zaaikapitaal heeft het fonds ook de mogelijkheid om te participeren in grotere financieringsrondes (Series A en B) in co-investering met andere fondsen.

Bovendien zal het imec.istart future fund ook beperkt kunnen investeren in andere veelbelovende digitale ondernemingen die niet uit de eigen portfolio komen, maar die binnen dezelfde scope passen.

ACHTERGROND
Het fonds kan rekenen op investeringen van institutionele partijen zoals PMV, Finance&invest.brussels, Noshaq en ING België en private partijen zoals COI, imec, het family office van de familie Clarebout, evenals enkele business angels.

Verder investeren ook succesvolle techondernemers en oprichters van alumni-bedrijven uit het imec.istart programma, zoals Ewout Meyns en Mattias Putman (ex-PieSync).

Het betreft een fonds met een beperkte duurtijd en een actieve investeringsperiode van 5 jaar. Na deze eerste closing van 25 miljoen euro, kan het fonds in een tweede ronde verder kapitaal ophalen tot een totale grootorde van 50 miljoen euro.

Op de foto: Sven De Cleyn (directeur imec.istart), Ruth Janssens en Kris Vandenberk (fondsmanagers imec.istart future fund).