Oogstrobot voor hogere opbrengst bij hennepteelt

Hennep groeit snel, behoeft weinig water en geen pesticiden, en neemt erg veel CO2 op. Om de teelt ervan alle kans te geven, ontwikkelen het Vlaamse bedrijf Hyler en het Nederlandse AgXeed een oogstrobot.

Trefwoorden: #hennep, #Interreg, #oogst, #project, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Interreg Vlaanderen-Nederland )

ENGINEERINGNET.BE - Door de interessante eigenschappen van hennep, stijgt de vraag naar hennepproducten zoals olie, veevoeder, textiel en bouwmaterialen.

Maar het oogsten van deze vezel vergt een specifieke techniek en het aantal getrainde bestuurders van hennepoogstmachines is niet rijk gezaaid.

De gerooide hennep moet onder meer perfect in twee delen gemaaid worden en mooi parallel achter de machine worden neergelegd. Om die uitdagingen aan te pakken ontwikkelen Hyler en AgXeed een zelfrijdende hennepoogstmachine.

Hyler is een Vlaams bedrijf dat innovatieve oogst- en verwerkingsmachines ontwikkelt en produceert voor de teelt van hennep, vlas en andere vezelgewassen. Het Nederlandse bedrijf AgXeed is specialist in hoog geautomatiseerde landbouwmachines en ontwikkelt autonome landbouwrobots.

Niels Baert, oprichter van Hyler: “In dit project richten wij ons op de ontwikkeling van het aandrijfsysteem voor de machine. Vervolgens integreert AgXeed hun GPS-technologie in de machine om deze nauwkeurig te laten navigeren, velden in kaart te brengen en efficiënter te laten werken.”

“De data die we verzamelen tijdens het oogsten, wordt gebruikt om oogstprestaties te analyseren, bodemgezondheid te beoordelen en oogstvoorspellingen te doen,” aldus Lars Schmitz van AgXeed.

“Na de integratie doen we uitgebreide veldtesten om de machine en software te evalueren en te optimaliseren.”

Baert: “De zelfrijdende hennepoogstmachine wordt zo geprogrammeerd dat hij met grote precisie en nauwkeurigheid door het veld navigeert, de hennep optimaal rooit en perfect parallel neerlegt op het veld voor de verdere verwerking."

"Dat resulteert in een minimaal risico op schade aan het gewas en minder brandstofverbruik. Dit proces draagt zo ook bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot.”

Het project stimuleert ook de digitalisering van de landbouw. Schmitz: “De machine maakt gebruik van geavanceerde sensoren, GPS-technologie en algoritmen om semi-autonoom hennep te oogsten."

"Dat vermindert de afhankelijkheid van menselijke arbeid, en dus ook de arbeidskosten, en de algehele efficiëntie van het oogstproces, wat een hogere productiviteit oplevert.”

Hyler ontvangt hiervoor circa 88.000 aan EFRO steun en AgXeed ruim 39.000 euro aan EFRO steun.