6 miljoen euro voor kwantumcomputers met fotonische chipbouwstenen

De Nederlandse UTwente coördineert een nieuw project dat de ontwikkeling van kwantumsystemen moet versnellen door inzet van een gereedschapskist met Photonic Integrated Circuit kwantumbouwstenen.

Trefwoorden: #chip, #computer, #fotonica, #quantum

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Doel van het nieuwe EU-project QU-PIC is om kwantumcomputersystemen kleiner, stabieler en schaalbaarder te maken. 

De samenwerkende onderzoekers en bedrijven zien een behoefte aan een universeel fotonisch geïntegreerd platform dat kan werken met licht dat gekleurd is van UV tot midden-infrarood, en daarmee meer lichtkleuren kan gebruiken dan op dit moment mogelijk is.

"De geïntegreerde fotonicaplatforms die we tot nu toe onderzoeken, gebruiken bijvoorbeeld nog geen UV-licht", aldus projectleider prof. dr. Sonia Garcia Blanco van UTwente.

"Dat leidt tot ingewikkelde integratieschema's waarbij verschillende passieve Photonic Integrated Circuit (PIC)-platforms gecombineerd moeten worden."

De onderzoekers willen daarom een toolkit van PIC kwantumbouwstenen maken. De toolkit maakt het mogelijk om snel nieuwe concepten te ontwikkelen. Dat maakt het makkelijker om volledig gebundelde kwantumcomputersystemen te bouwen.

Door essentiële technologieën te ontwikkelen binnen de Europese toeleveringsketen, wil QU-PIC een belangrijke bijdrage leveren aan het vestigen van Europese soevereiniteit op het opkomende kwantumgebied.

QU-PIC is een project van een internationaal consortium van elf onderzoeksinstituten en bedrijven. Partners zijn verder: UGent, Quix Quantum, Tematys, TOPTICA Photonic, Aluvia Photonics, WWU Münster, TU Berlin, Chalmers University of Technology, Physikalisch-Technische Bundesanstalt en Eagleyard Photonics.