imec Innovation Award 2024 voor Lisa Su

Deze Innovation Award wordt dit jaar toegekend aan Lisa Su, de voorzitter en CEO van het Amerikaanse chiptechbedrijf AMD, en de leading lady van de halfgeleiderindustrie. De onderscheiding zal worden uitgereikt tijdens imecs ITF World conferentie in mei.

Trefwoorden: #AMD, #award, #chip, #halfgeleider, #imec, #innovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Imecs Innovation Award zet sinds 2016 absolute pioniers uit de halfgeleiderindustrie in de schijnwerpers. Voormalige laureaten zijn onder meer dr. Gordon Moore (medeoprichter van techgigant Intel) en Bill Gates (Microsoft).

Met deze award looft imec niet alleen de manier waarop dr. Su bijdraagt aan de ontwikkeling van steeds (reken)krachtigere en efficiëntere microchips; het is ook een erkenning voor haar inspanningen om vrouwen een prominentere rol te geven in de chipindustrie.

Luc Van den hove, CEO van imec: “In 2014 nam zij het roer van AMD over. Sindsdien hebben haar visie en leiderschap het bedrijf getransformeerd tot één van de meest toonaangevende spelers op het vlak van chiptechnologie. Onder haar leiding is het bedrijf uitgegroeid tot een vooraanstaande ontwikkelaar van supercomputerchips.”

“Maar wat me eveneens enorm in haar aanspreekt, is dat Lisa Su vrouwen actief aanmoedigt om een prominentere rol te spelen in de technologiesector, door bijvoorbeeld te kiezen voor een ingenieursopleiding en een succesvolle carrière in de chipindustrie uit te bouwen. Ik hoop dan ook dat deze erkenning meisjes en vrouwen een extra duwtje in de rug kan geven om hun ambities in STEM waar te maken.”

Voor ze bij AMD terechtkwam, bekleedde Su verschillende technische en managementfuncties bij bedrijven als Texas Instruments, IBM en Freescale Semiconductor.

Onder meer tijdens haar passage bij IBM heeft ze een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van nieuwe types, steeds efficiëntere, microchips.

In oktober 2014, twee jaar nadat ze bij AMD aan de slag ging, nam ze de rol van president en CEO van het bedrijf op zich. Ze werd zo de eerste vrouwelijke CEO van een grote speler uit de chipindustrie.

Zij heeft een doctoraatsdiploma in elektrotechniek van het gerenommeerde MIT. Ze werd uitgeroepen tot ‘Executive of the Year’ door EE Times (2014) en tot één van de 'World's Greatest Leaders' door Fortune (2017). In 2021 ontving ze als eerste vrouw de IEEE Robert Noyce Medal.