Havens van Oostende en Luik breiden samenwerking uit

Haven Oostende en de Autonome Haven van Luik ondertekenden onlangs een intentieverklaring om hun samenwerking te vergroten, vooral in het kader van de toekomstige ontmanteling en recyclage van 'end-of-life' offshore windturbines in de Noordzee.

Trefwoorden: #binnenvaart, #haven, #Luik, #offshore, #Oostende, #recycleren, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - België telt bijna 1.500 onshore en offshore windturbines. Na 20 tot 25 jaar moeten windturbines worden vervangen door efficiëntere en krachtigere apparatuur van de nieuwe generatie.

Er moet echter nu al nagedacht worden over het op een duurzame manier ontmantelen van de oudste windturbines. In Oostende zullen naar verwachting vanaf 2030 ongeveer 400 turbines moeten worden ontmanteld.

Zodra de windturbines zijn ontmanteld, kunnen de verschillende materialen (staal, koper, aluminium, kabels, beton, metalen,…) naar de meest geschikte recyclingkanalen worden geleid.

De sterke recente cluster van de circulaire industrie in de haven van Oostende versterkt de blauwe economie en vice versa. Binnen de blauwe economie wordt het circulaire verhaal steeds belangrijker.

Haven Oostende heeft alle infrastructuur en kennis in huis om ontmantelingsprojecten te faciliteren. De REBO zwaarlastterminal is uitgerust om dergelijke installaties te behandelen.

In het kader van de toekomstige ontmanteling van de offshore windturbines richtte Haven Oostende zich vervolgens op de haven van Luik met het oog op het transport over water van de in de Noordzee geïnstalleerde windturbines (of delen van windturbines) op het land tot aan Luik en om de verschillende elementen in de industrieën in de Luikse regio te recyclen.