Vaccinopolis wordt testadres voor baanbrekende coronavaccins

In 2025 zal de nieuwste generatie coronavaccins uitgebreid getest worden in Vaccinopolis. Het gaat om vaccins die met een spray worden toegediend en die niet alleen de ernst van de ziekte verminderen, maar kunnen ook de overdracht van het virus stoppen.

Trefwoorden: #covid, #mers, #sars, #test, #UAntwerpen, #ULB, #vaccin

Lees verder

research

( Foto: Vaccinopolis )

ENGINEERINGNET.BE - Alles samen wordt er 62 miljoen euro in het project geïnvesteerd. Via het Horizon Europe-programma brengt de Europese Unie 35 miljoen in.

Het project kreeg de naam ‘Mucosal Immunity in human Coronavirus Challenge’ (MusiCC) mee, en met de Universiteit Antwerpen en de Université libre de Bruxelles nemen ook twee Belgische universiteiten deel. Beiden werken al vele jaren samen rond het testen van nieuwe vaccins, binnen het European Plotkin Institute of Vaccinology.

Prof. Arnaud Marchant (ULB): “Deze experimentele vaccins worden ingeademd via de longen of in de neus gespoten. Ze zijn ontworpen om mucosale (slijmvliezen) immuniteit op te wekken. Als de slijmvliezen immuun gemaakt kunnen worden, kan de virusoverdracht een halt worden toegeroepen.”

De nieuwe vaccins zullen op verschillende locaties wereldwijd via zogenaamde human challenge studies getest worden. Ook in Vaccinopolis, de hypermoderne testfaciliteit voor kandidaat-vaccins van de Universiteit Antwerpen, zullen vrijwilligers deelnemen aan de studie.

Prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen): "We kunnen in gecontroleerde omstandigheden snel duidelijkheid krijgen over de effectiviteit van een kandidaat-vaccin", zegt .

Ook meerdere seizoensvirussen die gewone verkoudheden veroorzaken en het MERS-virus komen in het vizier. Belangrijk: kandidaat-vaccins die de testfase met succes doorlopen, zullen ook beschikbaar zijn voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, en dat tegen een betaalbare prijs.

Alle onderzoeksresultaten die voortkomen uit MusiCC, zullen ter beschikking gesteld worden van de wetenschappelijke gemeenschap.