Stimuleren duurzame voedselsystemen met datagestuurde innovaties

Het FoodDataQuest project, met onder meer ILVO, brengt 15 instellingen uit 8 EU-landen samen in een consortium om uitdagingen in de agrovoedingsindustrie aan te pakken via datagestuurde strategieën.

Trefwoorden: #data, #duurzaam, #ILVO, #innovatie, #systeem, #voedsel

Lees verder

Nieuws

( Foto: yanadjana - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dit initiatief staat voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, waarbij een evenwicht wordt gevonden tussen openheid van gegevens en de bescherming van privégegevens en gevoelige informatie van belanghebbenden.

FoodDataQuest creëert en test geavanceerde datagestuurde oplossingen, aangedreven door AI en machine learning. Meer data, waaronder nieuwe gegevensbronnen, onconventionele spelers en een betere uitwisseling van gegevens leveren inzichten op voor de voedingsindustrie, en stimuleren de overgang naar duurzame en gezonde voeding.

Het project kent vier pijlers:

  • Een op DNA-data gebaseerd AI-systeem voor voedselduurzaamheid en -traceerbaarheid. Ontwikkeld door AGROKNOW en BIOCOS. Doel is om de duurzaamheid en traceerbaarheid van de toeleveringsketen van olijfolie te verbeteren. Lokale soorten en producenten worden gevaloriseerd en strategieën tegen klimaatsverandering worden geoptimaliseerd.
     
  • Reimagining Food Services in de gezondheidszorg. Geleid door Intrasoft, SYREON, UMC Maribor en GS1. Verbeteren van de gezondheid van patiënten en verminderen van voedselverspilling in ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Overstap op gezonde en duurzame voeding.
     
  • F2F Food Sustainability Insights. Geleid door ILVO, GS1, Colruyt Group, Nijsen company en Palau Project. Verschuiving naar duurzame, gezonde voeding door een mix van agrarische en onconventionele data te verwerken ter ondersteuning van voedselkwaliteit en consumentenkeuzes.
     
  • Consumenten bewuster maken van milieuvriendelijke keuzes. Gecoördineerd door Wageningen Universiteit, met Tampere Universiteit en Palau Project als partners. Doel is om consumenten te voorzien van gepersonaliseerde, milieuvriendelijke keuzes door middel van high-density data-driven communicatie, waar AI-technologie gebruikt wordt om duurzame levensstijl beslissingen te begeleiden.