Samenwerking POM Limburg en Multimodaal.Vlaanderen

Omdat het wegennetwerk dichtslibt en een verschuiving van goederentransport naar spoor of water zich opdringt, bundelt POM Limburg de krachten met Multimodaal.Vlaanderen, een adviesorgaan van VIL.

Trefwoorden: #binnenvaart, #goederen, #Limburg, #multimodaal, #POM, #spoor, #transport, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM Limburg )

ENGINEERINGNET.BE - Het schrijnende tekort aan vrachtwagenchauffeurs leidt tot steeds meer problemen in de bevoorradingsketen. Daarnaast dwingt de totale verzadiging van de wegen ons om over te schakelen naar andere vervoersmiddelen.

Johan Boonen, Strategisch Expert Supply Chain bij POM Limburg: “We hebben geen andere keuze dan meer in te zetten op het gebruik van spoorwegen en de binnenvaart. Met een verwachte toename van het verkeersvolume met 40% tegen 2050 zal ons wegennetwerk, zonder drastische maatregelen, gewoonweg dichtslibben.”

Om de ambitie van een efficiëntere en duurzamere logistieke sector te realiseren, gaat POM Limburg nu een samenwerking aan met Multimodaal.Vlaanderen, het adviesorgaan van VIL dat multimodaal transport wil faciliteren.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Met het oog op een verschuiving van wegtransport naar spoor en binnenvaart richt de samenwerking met Multimodaal.Vlaanderen zich voornamelijk op het bundelen van krachten, om samen Limburgse bedrijven te benaderen en zo potentiële kansen voor een modal shift te identificeren en te realiseren.”

Filip Van Hulle, manager Multimodaal.Vlaanderen: “Met BCTN Beringen, Haven Genk en binnenkort Port of Limburg alsook BCTN Lommel heeft de provincie Limburg met zijn vier open access terminals alle troeven om multimodaal vervoer te implementeren bij het merendeel van haar bedrijven en dit zowel via spoorvervoer als per binnenvaart.”

De eerste stap is nu het identificeren van Limburgse bedrijven die hun goederenstroom multimodaal kunnen organiseren.