Nieuwe KUL luchtwasser zet stikstof om in meststof

Op de proefboerderij vloeit de lucht uit de stallen op de boerderij via een luchtkoker naar de installatie die de schadelijke stoffen neutraliseert. Zo wordt de stikstofuitstoot omgezet naar ammoniumnitraat om kunstmest te vervangen.

Trefwoorden: #boerderij, #landbouw, #luchtwasser, #meststof, #plasma, #stikstof

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Luchtwassers die vermijden dat schadelijk ammoniak uit veestallen in onze omgeving terecht komen, bestaan al langer en vormen een belangrijke schakel in de stikstofproblematiek.

Helaas worden er bij de huidige luchtwassers veel water en chemicaliën verbruikt en gaan ook waardevolle nutriënten verloren.

De nieuwe luchtwasser op TRANSfarm, de proefboerderij van KU Leuven, is een systeem waar de ammoniak uit de stallen wordt geneutraliseerd tot ammoniumnitraat, dat onder de vorm van meststof opnieuw in de landbouw kan ingezet worden.

Bovendien worden alle nodige chemicaliën ter plaatse gemaakt uit de lucht en groene elektriciteit met behulp van een plasmareactor, ontworpen in samenwerking met professor Annemie Bogaerts van de Universiteit Antwerpen.

De luchtwasser is het laatste testproject voor commercialisatie (verwacht in de loop van 2025). “Met deze installatie willen we de data verzamelen die vereist is om de nodige certificaten en erkenning aan te vragen”, aldus professor bio-ingenieurswetenschappen Johan Martens.

Voor de ontwikkeling van de technologie en proefopstelling kon het project rekenen op de steun van 1 miljoen euro van de Vlaamse Overheid.