Ontwikkeling digitale camera met nachtzicht dankzij quantum dots

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen heeft een stabiele quantum-dot-inkt ontwikkeld met quantum dots die door hun grote formaat gevoelig zijn voor infrarood licht, om zo een digitale camera met nachtzicht te maken.

Trefwoorden: #atomen, #camera, #digitaal, #infrarood, #quantum

Lees verder

research

( Foto: Rijksuniversiteit Groningen )

ENGINEERINGNET.BE - Quantum dots worden ook wel kunstmatige atomen genoemd, maar zijn in feite kleine kristalstructuren van een paar duizend atomen groot. Op die kleine schaal zijn de materialen onderhevig aan zogenaamde quantumeffecten.

Door het juiste materiaal te kiezen, en heel nauwkeurig het formaat van quantum dots te controleren, kunnen wetenschappers spelen met die effecten.

Professor Maria Loi van de Rijksuniversiteit Groningen legt uit: ‘Door het formaat te veranderen, kun je eigenschappen krijgen die dit materiaal in de natuur niet heeft.’

In 2023 waren de quantum dots nog goed voor een Nobelprijs, maar ze hebben ook hun weg naar toepassingen in allerlei technologie al gevonden. Zo maken QLED-schermen gebruik van quantum dots om een specifieke kleur weer te geven. Een grote quantum dot geeft rood licht, een kleinere groen.

Loi gebruikt de quantum dots om licht te detecteren: wanneer er licht van een specifieke kleur op valt, geven de dots een elektrisch signaal af. Dit principe ligt aan de basis van een digitale camera. In het lab van Loi worden de quantum dots op een elektronisch plaatje gegoten in de vorm van een vloeibaar inkt-achtig spul.

Loi: ‘Ons belangrijkste resultaat is dat we zulke quantum-dot-inkt heel stabiel kunnen maken, ook met grote quantum dots. Vanwege hun grote formaat zijn ze gevoelig voor infrarood.’ En met die gevoeligheid voor infrarood licht, heb je de basis van een digitale camera waarmee je kunt zien in het donker.