VIB blijft sterkhouder voor Europees biotechnologisch onderzoek

Uit de VIB-jaarresultaten blijkt dat het onderzoeksinstituut voortdurend wetenschappelijk onderzoek naar biotechnologie ondersteunt, maar het vertaalt ook haar kennis naar concrete toepassingen voor behandelingen, diagnostica en landbouw.

Trefwoorden: #biotech, #instituut, #jaarverslag, #onderzoek, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds de operationele start in 1996, zet VIB jaar na jaar belangrijke stappen in het verkennen en doorgronden van complexe biologische processen.

Het onderzoeksinstituut blijft voortdurend inzetten op biotechnologisch onderzoek in een breed scala aan disciplines. In 2023 waren zo 98 onderzoeksgroepen actief in kankeronderzoek, neurowetenschappen, microbiologie, inflammatieonderzoek, plantenbiologie, structurele biologie en medische biotechnologie.

Sinds 2023 telt het in datzelfde rijtje ook onderzoeksgroepen in artificiële intelligentie en computationele biologie dankzij een gloednieuw onderzoekscentrum, VIB.AI.

VIB groeit ook in 2023 en overschrijdt de kaap van 1.900 medewerkers, het merendeel waarvan onderzoekers die steeds ook verbonden zijn aan een Vlaamse universiteit.

Die groep onderzoekers is tegelijk ook de belangrijkste drijfveer achter maar liefst 728 wetenschappelijke publicaties, waarvan 293 publicaties in toptijdschriften zoals Nature, Cell, of Science.

Naast wetenschappelijke publicaties, wordt ook gezorgd voor heel wat nieuw, hoogopgeleid, talent op de arbeidsmarkt. Zo rondden het voorbije jaar maar liefst 95 wetenschappers hun doctoraat af.

Ondertussen lopen er ook 31 ERC (European Research Council) beurzen, wat betekent dat ongeveer 1/3 van hun groepsleiders kunnen rekenen op de steun van Europa’s belangrijkste financieringsorgaan voor wetenschappelijk onderzoek.

Hun onderzoekers worden ook regelmatig geëerd met lokale en internationale prijzen. Klik hier om het volledige jaarverslag te raadplegen.