Nieuw project Select4Care wil meer medisch materiaal recycleren

De circulaire economie toepassen in de medische wereld is een grote uitdaging. Veel medische instrumenten en materialen zijn single-use en worden na gebruik verbrand. VIL en Denuo gaan op zoek naar een meer circulaire strategie voor deze materialen.

Trefwoorden: #afval, #medisch, #project, #recycleren kunststof, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Hergebruik van medische materialen is op dit moment niet zomaar mogelijk. In de meeste gevallen wordt er van bij het ontwerp geen rekening gehouden met een tweede leven, sterilisatie of hergebruik.

Gezien de strenge hygiënische regels zal single-use nog lange tijd de norm blijven in ziekenhuizen. Al zien VIL en projectpartner Denuo wel een mogelijkheid tot hoogwaardig hergebruik van materialen.

De focus van Select4Care ligt op selectieve inzameling, sortering, ontmanteling en hoogwaardige recyclage. Het project zal de processen onderzoeken die nodig zijn om hergebruik van deze materialen mogelijk te maken.

Dit zal gaan van het optimaliseren van logistieke processen, tot co-creatie van nieuwe materialen. Deze co-creatiesessies zullen focussen op ‘design for recycling’.

Twintig organisaties zetten mee hun schouders onder dit project, waaronder ziekenhuizen, producenten van medische materialen, maatwerkbedrijven en dagbestedingscentra en afval- en recyclagebedrijven.

Projectdeelnemers
ACG, AZ Monica, AZ Rivierenland, Borealis, Dialex Biomedica, Ziekenhuis aan de Stroom (GZA & ZNA), Kunnig, MIVAS, Oesterbank, OTB, Renewi, SABIC, SGS Ewacs, UZ Antwerpen, UZ Brussel, UZ Gent, UZ Leuven, Vanheede Environmental Group, Veolia en vzw Maria Middelares.