Aanmelden voor ACE studentenaward InnovACE 2024

Tijdens de studentenaward InnovACE 2024 worden hulpmiddellen voor een betere diagnostiek van klimsportblessures gezocht. Jonge ingenieurs die zich aanmelden, maken kans op 5.000 euro en de begeleidende leerstoel of opleiding ontvangt 2.000 euro.

Trefwoorden: #ACE, #award, #demping, #diagnose, #student

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer )

ENGINEERINGNET.BE - Blessures zijn bij het sportklimmen geen zeldzaamheid. Met enige regelmaat komt letsel aan banden en pezen in de vingers voor. En dat is op MRI-scans meestal maar moeilijk zichtbaar.

Het probleem hierbij is dat verwondingen aan de ringvormige banden, die de buigpezen aansturen en deze flexibel met de botstructuur van de vingers verbinden, niet optimaal gevisualiseerd kunnen worden zonder de vingers te belasten.

Dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer roept jonge ingenieurs daarom nu op om in het kader van de jaarlijkse InnovACE studentenaward voor 30 september 2024 een hulpmiddel te ontwikkelen voor een betere diagnose van klimblessures. 

Dit instrument moet zowel de beeldvorming als de diagnostiek verbeteren door in de MRI dezelfde belasting op de vingers uit te oefenen als op het moment van de blessure.

De deadline voor inzending is 30 september 2024. ACE beloont het winnende team of de winnende student met een prijzengeld van 5.000 euro. Daarnaast ontvangt de begeleidende leerstoel of opleiding een bedrag van 2.000 euro.

Deelnemende studenten dienen een oplossing te ontwikkelen waarmee in kleine stapjes of continu via een klimgreep constante krachten tot 1 kN op de vingers van de patiënten kunnen worden uitgeoefend. Het moet daarbij mogelijk zijn om de onderarm of hand te fixeren en te isoleren van trillingen zoals spiertrekkingen.

Er moet een contactoppervlak zijn voor het bovenlichaam of de schouders, zodat patiënten gedurende de lange MRI-scan de belasting niet permanent hoeven vol te houden.

Het hulpmiddel moet ook aangepast kunnen worden aan verschillende armlengtes en handgroottes, en er moet ook rekening gehouden worden met de uitwisselbaarheid van de handgrepen.

Aangezien het ontwerp geschikt moet zijn voor gebruik in de onmiddellijke nabijheid van de MRI-scan, mogen er geen magnetiseerbare materialen worden gebruikt.

Aanmelding
Studenten of studententeams die elektrotechniek of medische technologie, werktuigbouwkunde of mechatronica aan een (technische) universiteit of hogeschool studeren en die bij het ontwerp met technisch bewijs van de functionaliteit en haalbaarheid door een docent worden begeleid, kunnen deelnemen.

Klik hier voor meer informatie over de precieze eisen en de technische voorwaarden op de website van ACE Stoßdämpfer.