Start testen met telebediende of autonome voertuigen

Mobilidata, programma van de Vlaamse overheid en imec om slimme mobiliteitsoplossingen uit te rollen, begint de eerste testen met zelfrijdende of telebediende wagens. Voertuigen die op afstand worden bediend, worden eerst getest op een afgesloten circuit.

Trefwoorden: #afstand, #autonoom, #bediening, #imec, #VLAIO, #voertuig

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De introductie van autonoom rijden in Vlaanderen zal gradueel en op verschillende manieren gebeuren.

Telegestuurd rijden kan daarbij een opstap zijn naar volledig autonoom rijden, of zou zelfs een apart blijvende functie kunnen worden.

Het samenspel van telegestuurd en autonoom rijden combineert de voordelen van menselijke controle met die van artificiële intelligentie binnen afgelijnde gebieden en welbekende omstandigheden.

Een goed voorbeeld hiervan zijn vrachtwagens die autonoom rijden op specifieke routes (corridors) tijdens de daluren, waarbij een operator vanop afstand het stuur overneemt in de voor- en natrajecten of bij onvoorziene verkeersomstandigheden.

Dit kan een antwoord bieden op de groei van de transportsector, het ernstig tekort aan bestuurders en de aanhoudende congestieproblemen.

Tijdens de testperiode ligt de focus in eerste instantie op het evalueren van de nieuwste camera-, radar- en lidartechnologieën. Reactietijden op gevaarlijke situaties worden getest bij verschillende snelheden en omstandigheden.

Bij positieve resultaten op het afgesloten parcours krijgen de deelnemers toestemming tot proefritten op de openbare weg. Die testen worden in het najaar gepland.

Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) zorgt voor de financiële ondersteuning.